«Να μπουν ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία» – Ειδικός μιλάει για τα ψυχικά τραύματα της 10χρονης στη Ν. Σμύρνη (video)

«Που να νιώσει ασφάλεια ένα παιδί; Στο σπίτι; Στο σχολείο; Εκεί όπου θα όφειλε να νιώθει προστατευμένο από εξωτερικό κίνδυνο και δεν τα κατάφερε» ανέφερε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου μιλώντας για την κακοποίηση που βίωσε η 10χρονη από τον πατέρα της, αλλά και την αδιαφορία από το σχολικό περιβάλλον που δεν κατήγγειλε τα όσα ανομολόγητα περνούσε η ανήλικη.

«Όπως φαίνεται, καθημερινά, έμπαινε σε μία διαδικασία να έχει υποστεί βασανισμό, κακοποίηση, απαίτηση προφανώς για τη διατήρηση ενός τεράστιου, φρικαλέου μυστικού, αυτό της σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης», ανέφερε στην ΕΡΤ η ψυχολόγος περιγράφοντας τα βασανιστήρια που περνούσε η 10χρονη για χρόνια από τον ίδιο της τον πατέρα στη Νέα Σμύρνη.

Η κ. Αθανασίου επέκρινε την στάση των εκπαιδευτικών στο σχολείο που φοιτούσε η ανήλικη, απορώντας για το πώς ενώ έβλεπαν το παιδί με μώλωπες και εμφανή σημάδια κακοποίησης, δεν μιλούσε κανείς.

Ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία

«Αυτό με ξεπερνάει. Ξεπερνάει την ανθρώπινη φύση. Είναι πολύ σημαντικό στους λειτουργούς να υπάρχει μια εκπαίδευση για να δουν που μπορούν να απευθυνθούν», σχολίασε.

Και όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία. Έχω βιώσει περιστατικά με παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, έχουν καταγγελθεί και τα παιδιά έχουν γλιτώσει από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν».

Σύμφωνα με την ειδικό ψυχικής υγείας «βλέπουμε συνεχώς τέτοια είδους συμβάντα» και ως Πολιτεία θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Τεράστιο το ψυχικό τραύμα

«Το παιδί έχει υποστεί ένα τεράστιο τραύμα. Θα πρέπει να έχει τεράστια ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη. Θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους φροντιστές και να μην εναλλάσσει το περιβάλλον.  Δεν ξεγράφεται ότι έχει βιώσει. Να επουλωθούν οι ψυχικές πληγές του ώστε να μην πονούν ξανά», είπε.

Προκειμένου να νιώσει ξανά προστατευμένο το παιδί θα πρέπει να αλλάξει σχολείο ενώ οι φροντιστές του θα πρέπει να ξέρουν πώς θα προσεγγίσουν τις συναισθηματικές του ανάγκες».

Εξηγώντας γιατί δεν μίλησε νωρίτερα το παιδί η κ. Αθανασίου επισήμανε ότι  «τα παιδιά που βρίσκονται σε δυσλειτουργικά περιβάλλοντα, τείνουν να διατηρούν το μυστικό της οικογένειας παντού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος