Ν. Δένδιας: Η Τουρκία επιδιώκει προκλήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές Δίκαιο

Array

Στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού αποδύθηκε ο Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις του με τους ομολόγους του από το Βέλγιο και τη Λιβύη. Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχώρησε σε άλλη μία πρόκληση σε βάρος της Κύπρου, ανακοινώνοντας ότι το ψευδοκράτος ορίστηκε ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Δράττοντας την ευκαιρία από τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο υπουργός εξωτερικών, ενώπιον του Λιβανέζου ομολόγου του, αναφέρθηκε στο σχέδιο οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη, όταν προκύψει εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα, επισημαίνοντας τις παράνομες προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Επιλέγει προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει λύσεις που αγνοούν τη γεωγραφία, αγνοούν και την απλή κοινή λογική, όπως το πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο μνημόνιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τρίπολης», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Απειλές της Άγκυρας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με απειλητική διάθεση προς την Γηραιά Ήπειρο εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, την στιγμή που επιχειρεί ν’ αναβαθμίσει τα κατεχόμενα, τα οποία και ενέταξε με το καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό τουρκογενών κρατών.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την “ΤΔΒΚ” ως μέλος παρατηρητή του οργανισμού μας. Συμβάλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, αποδείξαμε ότι δεν είναι μόνοι. Έτσι συμβάλλουμε και για τη λύση του Κυπριακού», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για άνευ ουσίας εξέλιξη κάνει λόγο και η Λευκωσία, ενώ τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καταδίκασε η Αθήνα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550».

Ο υπουργός εξωτερικών συνεχίζοντας την επιχείρηση διεθνοποίησης των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο ενημέρωσε την Βελγίδα ομόλογό του, η οποία σημείωσε πως το Βέλγιο καταγγέλλει οποιαδήποτε προκλητική δήλωση.

«Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να σε ενημερώσω εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μου από την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά, και τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας, για το casus belli, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», σημείωσε στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας.

Στην Καστοριά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό απελεύθερωσης της πόλης

Από την Καστοριά, που γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους διαρκείς αγώνες του Έθνους.

«Τιμάμε όλους εκείνους που, μέσα σε ζοφερούς και δύσκολους καιρούς, κράτησαν για αιώνες ζωντανό το εθνικό φρόνημα. Το ηρωικό πνεύμα των μαχητών του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων μας εμπνέει και μας καθοδηγεί», επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις της στον ουρανό του Αιγαίου, με παραβιάσεις από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, οι οποίες έφθασαν την Παρασκευή τις 71.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος