Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα εργάζεται για την προστασία της ανεξαρτησίας όλων των κρατών

Array

Το μήνυμα ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει υποχρέωση να σταθεί πάντοτε «δίπλα σε αυτούς που απειλούνται από μεγαλύτερους γείτονες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το Παρίσι, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε έγκλημα καθοσιώσεως, κάθε αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται.

Τους παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τον τουρκικό αναθεωρητισμό εις βάρος της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ανέδειξε από τη Διάσκεψη των Παρισίων για τον χειμαζόμενο ουκρανικό λαό ο Νίκος Δένδιας, ζητώντας απ’ τη διεθνή κοινότητα διαχρονική στήριξη σε αυτούς που απειλούνται από επεκτατικούς γείτονες.

«Η Ελλάδα εργάζεται για κάτι πολύ μεγαλύτερο, για κάτι απολύτως απαραίτητο για την εθνική μας επιβίωση: για την επικράτηση στην παγκόσμια κοινότητα ενός αφηγήματος προστασίας της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Ώστε κάθε πόλεμος, κάθε απειλή πολέμου, κάθε αναθεωρητισμός να θεωρείται από την παγκόσμια κοινότητα έγκλημα καθοσιώσεως», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα θέτει ξανά ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαιτεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην εθνική στρατηγική για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Για πρώτη φορά επί κυβερνήσεώς μας στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ , θέσαμε θέμα παραβίασης εκ μέρους της Ελλάδας αυτών των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Εμείς το κάναμε. Kαι λέμε: “αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Στηρίξτε μας”», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μετά τις εξωφρενικές δηλώσεις Ερντογάν περί πυραυλικής επίθεσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, καθώς τη στιγμή αυτή η ενότητα και η συνεργασία χρειάζονται περισσότερο από ποτέ μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Προσπαθούμε σαν Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κυβέρνησης να δημιουργούμε ευκαιρίες προκειμένου μαζί με φίλους και συμμάχους να διατρανώνουμε το αίσθημά μας να κρατήσουμε την περιοχή ασφαλή», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Όταν υπάρχουν περιφερειακές προκλήσεις, η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος, με τον οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τη περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη», δήλωσε ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στόχος της άσκησης ήταν η προστασία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας.

Ρεπορτάζ: Πιερρός Τζανετάκος, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος