Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεσμεύεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πρόκλησης στην Ουκρανία

Array

«Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι.

«Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η υποστήριξή μας προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι βασισμένη σε αρχές και ακλόνητη. Μέσω της παροχής πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Διάσκεψη αυτή «πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, στις αρχές του χειμώνα, αντιμετωπίζοντας υψηλό κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης» και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας. Πρέπει επίσης να συμβάλουμε, στη μεταπολεμική εποχή, στην ανασυγκρότηση της χώρας».

«Η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει και συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσοτήτων φαρμάκων και προμηθειών», επεσήμανε.

Επιπλέον, τόνισε, έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια μέσω Διεθνών Οργανισμών: τη UNICEF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περίπου 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, με δικαίωμα στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Επιπλέον, επισήμανε ότι το 49,74% του συνολικού όγκου των προϊόντων που εξάγονται από την Ουκρανία γίνεται με στόλους ελληνικών συμφερόντων. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών προμήθειας φυσικού αερίου, μέσω των μονάδων της Αλεξανδρούπολης.

«Ανησυχούμε για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, ιδίως για όσους ζούσαν σε περιοχές που ισοπεδώθηκαν όπως η Μαριούπολη. Αλλά και στην Οδησσό και τη Ζαπορίζια», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα δεσμεύεται να συμβάλει, μέσω αυτής της συλλογικής προσπάθειας, με πρακτικό και άμεσο τρόπο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πρόκλησης στην Ουκρανία», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος