Διευκρινίσεις N. Xαρδαλιά για τα μέτρα ενόψει Πάσχα

Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας διευκρινίσεις για τα μέτρα ενόψει Πάσχα, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας. Επαναλειτουργούν από αύριο, Σάββατο, τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά και τα κέντρα αισθητικής. Την ίδια ημέρα ανοίγει το λιανεμπόριο με click in shop στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη. Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση.

Όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμόζονται τη Μεγάλη Εβδομάδα, για τις ακολουθίες θα ισχύει στις εκκλησίες ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Υποχρεωτική θα είναι για τους πιστούς η χρήση διπλής μάσκας εντός και εκτός ναών. Για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ για κορονοϊό.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, θα γίνει περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στο προαύλιο των ναών χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.ά).

Ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα  και ανήμερα το Πάσχα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Έως  τις 10 Μαΐου απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις πέρα από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Ειδικά για την Αττική, η απαγόρευση μετακίνησης προβλέπεται όχι μόνο εκτός των ορίων της Περιφέρειας αλλά και για τις μετακινήσεις από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Εξαιρέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις:

    • από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
    • για λόγους υγείας, μόνο σε δημόσια δομή υγείας με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
    • στον τόπο μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης.
    • μετάβαση σε κηδεία. Σε αυτή την περίπτωση ο μετακινούμενος πρέπει να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, όχι μόνο τη βεβαίωση κίνησης, αλλά και ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
    • μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, όταν είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Συγκεκριμένα,  δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Επίσης, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Άλλες 4 περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου άλλες τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που εμφανίζουν επιβάρυνση επιδημιολογικού φορτίου:

  • η Καβάλα
  • το Ρέθυμνο
  • η Αργολίδα
  • ο δήμος Κισσάμου στα Χανιά.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος