Μόνο με αποκλιμάκωση νοσηλειών και ΜΕΘ θα δοθεί λήξη συναγερμού

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιμένουν, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται ύφεση στον αριθμό των νέων μολύνσεων, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει μεγάλη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες για να υπάρξει μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Μόνο η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, θα δώσει το πράσινο φως στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία παρατάθηκαν για ακόμα μία εβδομάδα. Την ερχόμενη Τετάρτη, τα μέλη της Επιτροπής θα αξιολογήσουν εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση για την μερική ή ολική άρση των μέτρων, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τη μουσική, τα γήπεδα, την τηλεργασία. Το σίγουρο είναι ότι τις μάσκες θα κάνουμε καιρό να τις αποχωριστούμε.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για παράταση των μέτρων κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι παρά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν κηρύσσουν ούτε λήξη πανδημίας ούτε λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες το πικ των διασωληνώσεων αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τα μέτρα να διαρκούν μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη παρά το ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από αυτήν, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές μολύνσεις, περίπου τις μισές στα νοσοκομεία, ενώ η πανδημία σημειώνει σταδιακή εκτόνωση, με μείωση των κρουσμάτων.

Οι αριθμοί και οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δικαιολογούν χαλάρωση και «δεν μας επιτρέπουν να πούμε ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη αυτή η μετάλλαξη, η οποία επιδρά καθημερινά στους πολίτες, στις κοινωνίες, στα συστήματα Υγείας, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. Και σημείωσε ότι η Όμικρον παραμένει ένας επικίνδυνος εχθρός και μπορεί κάποιοι ασθενείς -σε ατομικό επίπεδο- να εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα, αλλά η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει και σε αύξηση εισαγωγών σε πολλές χώρες ιδίως ανεμβολίαστων και παιδιών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμολογίας μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον σίγουρα είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά όχι τόσο. Η «Όμικρον» στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολίαστοι ή που δεν έχουν κάνει την 3η δόση.

To τέλος την πανδημίας είναι κοντά εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Πύργου και Πανεπιστημιακό Πάτρας. «Πρέπει να δούμε να σταθεροποιούνται και να μειώνονται τα κρούσματα και ακόμη περισσότερο να πάψει η πίεση στο σύστημα υγείας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Είμαστε κοντά στο τέλος αρκεί να είμαστε προσεκτικοί».

«Είμαστε στις τελευταίες στροφές της πανδημίας λόγω της ανοσίας που επιτυγχάνεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον πληθυσμό», εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί, όπως αρχικά είχε διατυπωθεί από τους ειδικούς, επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο OPEN. «Η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι ούτε εφικτό, ούτε διαρκές. Δηλαδή μετά από 3-4 μήνες μπορεί κάποιος να ξανα κολλήσει αφού έχει κολλήσει. Συνεπώς αυτό το σενάριο που λέμε η ανοσία της αγέλης δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί».

Εν τω μεταξύ, σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται σε άτομα από 12 ετών. Θα γίνεται με τα εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Στοχεύει στη «θωράκιση» αυτών των ατόμων με τη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων.
Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κατέληξαν στην απόφαση αυτή καθώς έκριναν ότι η 4η δόση του εμβολίου θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος