Μία πόλη προσβάσιμη σε όλους: Eξειδικευμένες διαδρομές στην Αθήνα για άτομα με αναπηρία

Την πρόθεσή του να γίνει η Αθήνα προσβάσιμη σε όλους υπογραμμίζει ο Δήμος Αθηναίων, ανακοινώνοντας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία,  μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που αφορά την πιλοτική καταγραφή προσβάσιμων διαδρομών για ανθρώπους με κινητική ή οπτική αναπηρία.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουν ανεμπόδιστα την Αθήνα και τις γειτονιές της, μέσα από εξειδικευμένες χαρτογραφημένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Μία πόλη προσβάσιμη σε όλους: Eξειδικευμένες διαδρομές στην Αθήνα για άτομα με αναπηρία

Το This is Athens, ο επίσημος τουριστικός οδηγός της Αθήνας και βασικός πυλώνας της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με άλλα μάτια» χαρτογράφησαν συνολικά 8 διαδρομές μέσα στην πρωτεύουσα, τέσσερις από τις οποίες απευθύνονται σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και τέσσερις σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Μία πόλη προσβάσιμη σε όλους: Eξειδικευμένες διαδρομές στην Αθήνα για άτομα με αναπηρία

Κάθε μία από τις διαδρομές περιλαμβάνεται στην πλήρως προσβάσιμη ηλεκτρονική σελίδα https://accessibleroutes.thisisathens.org. Οι διαδρομές αποτυπώνονται σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο εμφανίζεται κάθε πιθανό εμπόδιο, όπως ταυτόχρονα και ο τρόπος αποφυγής του. Όλα τα σημεία επιλέχθηκαν, ώστε να συνδυάζουν τα περισσότερα δυνατά σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη με τα λιγότερα εμπόδια κατά τη διαδρομή. Τα βήματα είναι ξεκάθαρα και αναλυτικά, έχοντας φροντίσει ταυτόχρονα την ηχητική δυνατότητα (μέσω widget) για άτομα με προβλήματα όρασης.

Μία πόλη προσβάσιμη σε όλους: Eξειδικευμένες διαδρομές στην Αθήνα για άτομα με αναπηρία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της χαρτογράφησης, συστάθηκαν ομάδες έρευνας ατόμων με κινητική και οπτική αναπηρία, καθώς και άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι μελέτησαν δια ζώσης τις διαδρομές και τις κατέγραψαν μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας.

Όλες οι πληροφορίες στη σελίδα παρέχονται στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς η πρωτοβουλία απευθύνεται τόσο στους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες από το εσωτερικό όσο και στους ξένους επισκέπτες.

Μία πόλη προσβάσιμη σε όλους: Eξειδικευμένες διαδρομές στην Αθήνα για άτομα με αναπηρία

Με την επιλογή της διαδρομής, εμφανίζεται η καταγραφή των σημείων ενδιαφέροντος, η σύνοψη της διαδρομής, η προσβασιμότητά της, καθώς και η αναλυτική διαδρομή και ο χάρτης που την απεικονίζει με link στο Google Maps. Στη σελίδα αναφέρονται επίσης οι δυνατότητες μετακίνησης με αναλυτική πληροφόρηση για την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Μία πόλη προσβάσιμη σε όλους: Eξειδικευμένες διαδρομές στην Αθήνα για άτομα με αναπηρία

Τέσσερις περίπατοι στην πόλη

Οι διαδρομές σχεδιάστηκαν με επίκεντρο 4 διαφορετικούς περιπάτους: Στο Ιστορικό Κέντρο, στην περιοχή της Ακρόπολης, στην Ομόνοια και στον Εθνικό Κήπο. Αναλυτικά:

1. Περίπατος από το ιστορικό κέντρο έως την πλατεία Κεραμεικού

Πλατεία Συντάγματος – Ερμού – Καπνικαρέα – Μοναστηράκι – Θησείο – Γκάζι – Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Πλατεία Κεραμεικού.

2. Περίπατος στην Ακρόπολη – «Ξεδιπλώνοντας» την Αρχαία Αθήνα

Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μουσείο Ακρόπολης – Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Ιερός Βράχος Ακρόπολης

3. Περίπατος στην Ομόνοια – Ανακαλύπτουμε τη σύγχρονη Αθήνα

Ακαδημία Αθηνών – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εθνική Βιβλιοθήκη – Rex – Πολυτεχνείο – Αρχαιολογικό Μουσείο – Ομόνοια

4. Περίπατος στον Εθνικό Κήπο και στα κοντινά αξιοθέατα

Εθνικός Κήπος – Ζάππειο – Ολυμπιείο – Παναθηναϊκό Στάδιο – Βουλή – Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος