Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις

Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εκθετική αύξηση κρουσμάτων της Όμικρον τις επόμενες εβδομάδες και στη χώρα μας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για να στηθεί ανάχωμα στη διασπορά που απειλείται μέσω των μαζικών εορτασμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε νέες του δηλώσεις προανήγγειλε την αποσαφήνιση των κυβερνητικών σχεδιασμών μέσα στις επόμενες ώρες οπότε θα ανακοινωθούν μέτρα και συστάσεις που θα προσδιορίζουν με σαφή τρόπο το πλαίσιο για τις επόμενες ημέρες της εορταστικής περιόδου, επί του οποίου αναμένεται να προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας στον Σκάι και απαντώντας στο ερώτημα εάν τα μέτρα θα αφορούν μόνο την πρωτοχρονιά ή θα περιλαμβάνουν και τα Χριστούγεννα απάντησε ότι θα πρόκειται για «έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς θα περάσουμε όλες τις γιορτές».

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει κάτι πολύ ουσιαστικά για την εορταστική περίοδο και πως οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο μετά και από εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση θα δει πως θα το υιοθετήσει προκειμένου να είναι και λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ικανοποιεί τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής στρατηγικής.

Απέρριψε δε εκ νέου το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Πρόσθεσε ότι εάν χρειαστούν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά όχι με καθολικό περιορισμό, θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν χωρίς αιφνιδιασμούς

Για τα σχολεία ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για να μην ανοίξουν στην ώρα τους και μάλιστα πως ο αριθμός των κρουσμάτων εντός της σχολικης κοινότητας είναι σε πτώση.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τη διάθεση δωρεάν self test στους πολίτες προκειμένου να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Αυτήν την ώρα συσκέπτεται εκτάκτως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στις 13:00 η ολομέλεια των Ειδικών – καθώς απομένουν μόνο λίγα 24ωρα για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων – με τις πληροφορίες να αναφέρουν υψηλό αριθμό κρατήσεων στους χώρους εστίασης και διασκέδασης – και τις ενδεχόμενες ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Παράλληλα την ενίσχυση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων κατά του Covid αποφάσισε η Αστυνομία, ενόψει των εορτών. Οι ένστολοι που θα διατεθούν για την αστυνόμευση της πρωτεύουσας υπολογίζονται σε 10.000. Αριθμός αυξημένος κατά 2.500 συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Έλεγχοι θα γίνονται και από 300 υπαλλήλους της Εθνική Αρχής Διαφάνειας.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ταχεία επέλαση της Όμικρον για την οποία έχει διαπιστωθεί η αυξημένη της μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Μετάδοση προκύπτει και από τους εμβολιασμένους, ακόμα και τους ασυμπτωματικούς, ενώ σε πρώτη φάση φαίνεται πως επιφέρει θνητότητα πολύ χαμηλότερη, της τάξης 6,6% έναντι του 17% της «Δέλτα». Σημειωτέον ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα, ενώ τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Παράλληλα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία νοσηλεύονται για 2,5 ημέρες κατά μ.ο. έναντι 8 ημερών με λοίμωξη από μετάλλαξη «Δέλτα».

«Η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.

Στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης η αρχική άμυνα του οργανισμού επανέρχεται σε υψηλή θέση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος