Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανά ακόμα και τοπικά lockdown – «Αντίδοτο» ο εμβολιασμός (video)

Εντείνεται η ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και στη χώρα μας, με την Κρήτη να μετρά ήδη 19 κρούσματα, κυρίως σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι και τονίζουν πως η επικράτηση των μεταλλάξεων μπορεί να περιοριστεί με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και την αύξηση της ανοσίας στον πληθυσμό. Σημειώνουν ότι αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Προβληματισμό προκαλεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, με τις νέες διαγνώσεις τις επόμενες ημέρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν σε άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Μόνο με το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μεταλλαγμένο στελέχος είναι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, τώρα που δεν έχει ακόμα πολύ μεγάλη εξάπλωση, τηρώντας παράλληλα και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει μεγάλη μετάδοση. Αυτό έχει να κάνει με την επιτήρηση μετά από ταξίδια, με την τήρηση των μέτρων αλλά και την αποφυγή συνωστισμού» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και στην επικράτηση των μεταλλάξεων που μεταδίδονται ταχύτατα έκανε λόγο ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο λιγότερο περιθώριο αφήνουμε στον ιό να επιλέγει μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε επίσης ότι «δεν βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τις διατηρούμε. Το μήνυμα είναι ότι βγάζουμε την μάσκα όταν είμαστε μόνοι μας, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός».

Την προσοχή στη χρήση μάσκας επέστησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι χρειάζεται παραπάνω ευθύνη από τους πολίτες, «να είναι έτοιμοι όταν θα μπουν λ.χ. στο κατάστημα ή στο λεωφορείο να έχουν τη μάσκα», όπως είπε, «όχι μόνο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά γενικά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό».

«Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της μεταδίδονται ταχύτερα. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή.

«Το δυσμενές σενάριο είναι πως στα μέσα του καλοκαιριού, έως τον Αύγουστο όλα τα στελέχη θα είναι Δέλτα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι αναπόφευκτο»,  προειδοποίησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, καθηγητής Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου.

Ο ιός πολλαπλασιαζόμενος άπειρες φορές, έχει μερικές μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, και το συγκεκριμένο στέλεχος που διαπιστώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται πολύ περισσότερες φορές από ότι οι άλλες, εξήγησε ο κ. Σαρόγλου. «Εάν δηλαδή το κινέζικο στέλεχος μεταδιδόταν από 1 άτομο σε 2, τώρα στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης μεταδίδεται σε 9. Δεν έχει όμως την ιδιότητα να μεταβάλει την ανοσολογική απάντηση του ανθρώπου και την ενίσχυσή του από τα εμβόλια». Επομένως, «δεν κινδυνεύουμε να αχρηστευθούν τα εμβόλια, κινδυνεύουμε οι ανεμβολίαστοι να μεταδίδουν τον ιό πολύ περισσότερο».

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε, σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, ότι χρειάζεται ανοσία τουλάχιστον 82% στην κοινότητα απέναντι στη παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε, φαίνεται ότι ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών.

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά τρεις κατηγορίες: κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Το «αντίδοτο» είναι το εμβόλιο κατά της Covid-19, για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdown και τέταρτα κύματα. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος