Μετάλλαξη Δέλτα ― Σαρηγιάννης: «Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» – Μπουλμπασάκος: «Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό» (video)

Στους κινδύνους για τους ανεμβολίαστους που υπάρχουν εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αναφέρθηκαν ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».

Ο κ. Μπουλμπασάκος επίστησε την προσοχή αναφορικά με τη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι μπορεί λόγω της μείωσης του φορτίου να κυκλοφορεί ο κόσμος προφυλαγμένα στους εξωτερικούς χώρους άνευ μάσκας, ωστόσο όπως είπε δίνεται ένα λάθος σήμα ότι «έχουμε ξεμπερδέψει».

«Θέλω να δω πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες. Χρειάζεται παραπάνω ευθύνη πλέον. Να είναι έτοιμοι όταν θα μπούν λ.χ. στο κατάστημα ή στο λεωφορείο να έχουν τη μάσκα», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Όχι μόνο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά γενικά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό», συμπλήρωσε.

«Αν ακολουθήσουμε αυτά που πρέπει να δεν βρεθούμε προ εκπλήξεων. Να εκμεταλλευτούμε την περίοδο που έχουμε καλό καιρό και βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είμαστε λίγο χαμηλά, θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ασφαλείας τέτοιο που να μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε ζήτημα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε ο κ. Μπουλμπασάκος.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης, ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων οριζόντιων μέτρων το επόμενο διάστημα εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το απαιτεί, μίλησε για πιθανά εξειδικευμένα μέτρα, με συγκεκριμένους διαχωρισμούς, που ωστόσο δεν θα καταπατούν δικαιώματα του πολίτη.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της είναι πιο γρήγορα στη μετάδοσή τους. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή. «Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος