Σαρωτικό το πέρασμα του «Διομήδη» – Προβλήματα σε πολλές περιοχές (βίντεο + εικόνες)

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και τη βόρεια Εύβοια, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές κάνει την εμφάνισή του το καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης», με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από την εκδήλωση της κακοκαιρίας.

Αυτήν την ώρα στο επίκεντρο βρίσκεται η Θεσσαλία, με πλημμύρες στην Αγιά της Λάρισας όπου βρέχει ασταμάτητα, ενώ στο παραλιακό μέτωπο ο αφρός της θάλασσας έφτασε σε αυλές σπιτιών. Εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος, πληθαίνουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και κλειστά είναι ήδη τα σχολεία.

Επίσης, πλημμύρισε η Υπέρεια Φαρσάλων και σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται να εκκενωθούν σπίτια.

Ενεργοποιήθηκε το 112 και στάλθηκε χθες προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, τα νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Στο βίντεο της ΕΡΤ που ακολουθεί φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Διομήδης» στον Αγιόκαμπο της Λάρισας, όπου η θάλασσα βγήκε στη στεριά.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σαρωτικό το πέρασμα του «Διομήδη» – Προβλήματα σε πολλές περιοχές (βίντεο + εικόνες)
Xείμαρρος στον Βόλο.

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού μίλησε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις “Όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και εφαρμόζονται όλα τα τοπικά σχέδια. Εχουμε πάρει τα διδάγματά μας από την προηγούμενη κακοκαιρία είμαστε έτοιμοι” είπε και ανακοίνωσε πως το μεσημέρι θα γίνει νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας. Είπε πως από το απόγευμα τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν πιο χαμηλά και κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που δέχθηκαν μήνυμα του 112 να είναι προσεκτικοί.

Δείτε την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που προκαλεί την κακοκαιρία «Διομήδης».

Σήμερα Τρίτη ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Πυκνές θα είναι χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Προβλήματα

Όπως είπε στην ΕΡΤ κ. Παπαγεωργίου οι περισσότερες κλήσεις για παροχή βοήθειας αφορούν την κοποή δέντρων. Δείτε τον χάρτη συμβάντων.

Σαρωτικό το πέρασμα του «Διομήδη» – Προβλήματα σε πολλές περιοχές (βίντεο + εικόνες)

Χωρίς ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα κάτοικοι στη θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου εξαιτίας ισχυρών ανέμων που προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην περιοχή. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης οι κάτοικοι στο ιστορικό Λιβάδι της Ελασσόνας και στη Δολίχη.

Έντονη χιονόπτωση από χθες στα ορεινά των Τρικάλων.

Από τη νύχτα χιονίζει στη Φλώρινα και στο Σέλι Ημαθίας.

Στο κέντρο του Βόλου  ξεριζώθηκαν δέντρα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιοςτα οποία απομάκρυναν άνδρες της Πυροσβεστικής, σήμερα τα ξημερώματα.

Διακοπές ρεύματος καταγράφονται στο κέντρο του Βόλου, όπως στην οδό Κουμουνδούρου με Εθνικής Αντιστάσεως όπου έπεσε δένδρο πάνω στις γραμμές.

Λόγω καιρικών συνθηκών και διακοπών ηλεκτροδότησης κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Νότιου Πηλίου τα νηπιαγωγεία και δημοτικά του δήμου και μόνο το Γυμνάσιο Μηλεών.

Στον δήμο Αλμυρού, ο περιφερειακός δρόμος στον Ξηριά θα παραμείνει κλειστός από το ύψος των εργατικών κατοικιών της Αγ. Βαρβάρας έως το ύψος του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, καθώς αναμένεται η αύξηση του όγκου υδάτων.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται στους ορεινούς δήμους του Νομού Καρδίτσας ενώ στις πεδινές περιοχές υπάρχει έντονη βροχόπτωση. Προβλήματα ηλεκτροδότησης υπάρχουν περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα, όπου μια βλάβη έχει αφήσει το δήμο χωρίς ρεύμα, ενώ ανά διαστήματα σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης και στην Καρδίτσα.

Στην  Ήπειρο τα χιόνια εντοπίζονται στο βορειοανατολικό τόξο και σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Στο Μέτσοβο, το ύψος του χιονιού στο χωριό έφτασε το 20 εκατοστά, ενώ στα βουνά της περιοχής ανέρχεται στα 50 εκατοστά. Χιόνι έπεσε, επίσης, στα χωριά των Τζουμέρκων, σε χωριά του Ζαγορίου (Βοβουσα, Λαιστα, Βρυσοχωρι) και στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας (Διστρατο, Φούρκα, Αετομηλιτσα).

Βρέχει καταρρακτωδώς από τα ξημερώματα στις Σποράδες ενώ ζημιές έχει προκαλέσει η βροχή κυρίως στο αγροτικό δίκτυο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης.

Οι βροχές χθες έβγαλαν έξω τη θάλασσα στο Εμποριό της Χίου, ενώ σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στην Κάλυμνο από τις έντονες βροχοπτώσεις. Το νησι κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12/1) και κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Επίσης στα ορεινά – ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας θα σημειωθούν πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους.

Την Πέμπτη (13/1) και την Παρασκευή (14/1) τις πρωινές και βραδινές ώρες αναμένεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε συστάσεις και οδηγίες καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:
• Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
• Να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα.
• Να προσέξουν τις μετακινήσεις σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Να χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:
Πλημμυρικά φαινόμενα
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Χιονοπτώσεις και παγετό

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως είχε γίνει και στην κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ο βαθμός επικινδυνότητας των φαινομένων ανά περιφέρεια από την ΕΜΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος