Η κακοκαιρία «Διομήδης» φέρνει το χειμώνα με βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Αναλυτική πρόγνωση από τον Π. Γιαννόπουλο (video)

Φτάσαμε ημερολογιακά σχεδόν στα μέσα του χειμώνα για να έρθει στη χώρα μας ένα πραγματικό χειμωνιάτικα σύστημα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η κακοκαιρία που πήρε το όνομα Διομήδης θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες , πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές και από την Τετάρτη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Την Τρίτη ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στη Φθιώτιδα ,την Ευρυτανία και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί ακόμα και 9 μποφόρ,
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες .Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. στις υπόλοιπες περιοχές σταδιακά τα φαινόμενα, οι βροχές, τα χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα εξασθενήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο βορειοανατολικοί τοπικά τα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Από την Πέμπτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όμως το κρύο θα παραμείνει ,ελάχιστη θερμοκρασία και -12c στη Φλώρινα, ενώ στην Αθήνα η θερμοκρασία το μεσημέρι μόλις θα φτάσει τους 7 βαθμούς!

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος (ΜSc.) FRMetS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος