Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Στο πένθος η χώρα, μετρά δεκάδες νεκρούς

Μια ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίσσεται από το βράδυ της Τρίτης (28/2) στα Τέμπη. Η χώρα έχει βυθιστεί σε εθνικό πένθος μετρώντας δεκάδες νεκρούς, 42 οι επιβεβαιωμένοι μέχρι στιγμής, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, από τη σύγκρουση δυο τρένων. Ο σταθμάρχης που ρύθμιζε την κυκλοφορία παραδέχτηκε το μοιραίο λάθος του, που οδήγησε στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ενώ ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πλήρη απόδοση ευθυνών. Οι συνθήκες εφιαλτικές, καθώς υπάρχουν βαγόνια, στα οποία η θερμοκρασία έφτασε τους 1.300 βαθμούς Κελσίου. Στο βίντεο – ντοκουμέντο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ και κάνει τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνεται η στιγμή που η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τεράστια. Στο βίντεο ντοκουμέντο από κλειστό κύκλωμα που παρουσιάζει η ΕΡΤ βλέπουμε την εμπορική αμαξοστοιχία να κινείται κανονικά στις γραμμές με κατεύθυνση την Αθήνα. 6 δευτερόλεπτα μετά συγκρούεται μετωπικά με το επιβατηγό τρένο που κατευθυνόταν αντίθετα στην ίδια γραμμή με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Πρώτα μία μικρή έκρηξη, μετά μια μεγάλη και μία τεράστια λάμψη φωτίζει την περιοχή ενώ πυκνοί καπνοί σκεπάζουν τα βαγόνια.

Στις 23.21 το βράδυ η ώρα σταμάτησε για δεκάδες επιβάτες – κυρίως φοιτητές και νέους ανθρώπους…

Σε βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από το βαγόνι δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη ακούγονται επιβάτες να φωνάζουν: «Όλοι έξω από το τρένο! Όλοι έξω, γρήγορα, γρήγορα!».

Οι επιβάτες που κατάφεραν να ξεφύγουν μιλούν για εφιαλτικές στιγμές, γεμάτες φόβο.

Ευτυχώς οι πόρτες μας άνοιξαν, στα άλλα βαγόνια δεν άνοιξαν, δήλωσε στην κάμερα νεαρός που κατάφερε να βγει ζωντανός. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά, λέει σοκαρισμένος.

Εικόνα αποκάλυψης… τα πρώτα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών. Οι επιβάτες – κυρίως φοιτητές και νέοι άνθρωποι -που ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα ανάμεσα σε συντρίμμια, πυρακτωμένες λαμαρίνες και μαύρο καπνό.

Απλά ακούσαμε ένα μπαμ, μετά πεταχτήκαν όλα, στριφογύρισε το βαγόνι και στο τέλος κατέληξε πλάγια, δήλωσε ένας ακόμα νέος άνθρωπος.

Ο καπνός και μόνο σε έπνιγε, είχε λάδια στο πάτωμα και γλιστρούσε πολύ, πέφταν άνθρωποι, τονίζουν μάρτυρες περιγράφοντας όσα τραγικά βίωσαν.

«Πεταχτήκαμε 5 μέτρα, σπάσανε τζάμια, και δίπλα άναψε φωτιά, τρομαχτική σύγκρουση» είναι μία ακόμα μαρτυρία που δίνει μια εικόνα των όσων έγιναν το βράδυ της Τρίτης.

Μια κοπέλα αναφέρει ότι έφυγε μεσα από ένα τούνελ και σκαρφάλωσε σε βράχια για να βγει σε έναν δρόμο.

Η μοιραία αμαξοστοιχία intercity 62 μετέφερε σύμφωνα με την Hellenic Τrain 350 επιβάτες. Ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη στις 19.22 το απόγευμα της Τρίτης. Η σύγκρουση ήταν μετωπική έξω από τα Τέμπη, στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός 21 λεπτά μετα τις 11 το βράδυ. Το επιβατικό τρένο που φέρεται να είχε αναπτύξει ταχύτητα 150 χιλιόμετρων φεύγοντας από τη Λάρισα είχε μπει στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση με 90 χιλιόμετρα.

«Κοπέλες κλαίγανε, αλλά ευτυχώς άνοιξε μια πόρτα και βγήκαμε, είχε καπνούς…» είναι μια ακόμα μαρτυρία για τα όσα διαδραματίστηκαν μετά τη σύγκρουση ενώ σύμφωνα με μία άλλη δήλωση «το τρένο άρχισε να πηγαίνει μια δεξιά μια αριστερά…».

«Έπεσαν οι καρέκλες, έκλεισαν οι πόρτες, δεν μπορούσαν να βγουν τα παιδιά, μετά οι πυροσβέστες τους έριχναν σχοινιά για να τα τραβήξουν επάνω τα παιδιά» ανέφερε μια γυναίκα.

Μέσα στο σκοτάδι άρχισε η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού με τη λίστα των νεκρών να μεγαλώνει όσο η ώρα περνούσε. «Θα ψάξουμε και το τελευταίο σίδερο για να βρούμε ζωντανό» δήλωσε ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης Λάρισας, Γιάννης Ξανθόπουλος. Μηχανουργοί και γερανοφόρα οχήματα προσπαθούσαν επί ώρες να απομακρύνουν τα πολτοποιημένα βαγόνια. Μία επιχειρηση λεπτή καθώς τα βαγόνια – ή ό,τι είχε απομείνει απο αυτά – διαλύονταν.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο της τραγωδίας εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν εκ νέου και τα γερανοφόρα τα οποία σταμάτησαν για λόγους ασφάλειας.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Μητρούσιας, η προσπάθεια των διασωστών σταμάτησε μόλις έπεσε το σκοτάδι ενώ θα ξεκινήσουν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων. 194 επιβάτες αμέσως μετά τη σύγκρουση μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, 20 επέστρεψαν με λεωφορεία στη Λάρισα και 8 στην Κατερίνη. 72 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 15 πήραν εξιτήριο. Οι υπόλοιποι 57 παραμένουν για νοσηλεία εκ των οποίων οι 6 θα πρέπει να πούμε ότι νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται κυρίως για νέα παιδιά κορίτσια, εκ των οποίων τα δύο είναι σοβαρά και μάλιστα με εγκαύματα.

«Περιμένουμε αύριο με το πρώτο φως της ημέρας να συνεχιστούν οι έρευνες και να δουν κάτω από τα συντρίμμια και κυρίως στο βαγόνι. 3, αυτό που προκλήθηκε η φωτιά. Εκεί θα έλεγα ότι ήταν οι περισσότεροι από τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο τελευταίος που βρέθηκε σήμερα ήταν ένας από τους δύο μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αύριο λοιπόν θα ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την περιοχή και κυρίως κάτω από το τρένο, κάτω από τα βαγόνια και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των γερανοφόρων μηχανημάτων, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνες και αυτός ήταν λόγος που σταμάτησαν» μετέδωσε ο Βαγγέλης Μητρούσιας.

Πηγή: ΕΡΤ- Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Λία Χριστάρα, Μίνα Μαυρογιάννη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Επιμέλεια: Ελίνα Κολύβα

Σχετικά Άρθρα:

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη – Δέδες: Τα τρία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Ανείπωτος θρήνος στα Τέμπη: Τα παιχνίδια της μοίρας – «Τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο τρένο ο γιος μου»

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Eπιτάχυνση της διαδικασίας έρευνας και απόδοσης ευθυνών

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα κομμάτια του παζλ που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος