Ανείπωτος θρήνος στα Τέμπη: Τα παιχνίδια της μοίρας – «Τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο τρένο ο γιος μου»

Νέοι άνθρωποι έως 30 ετών, κυρίως φοιτητές, ήταν η πλειοψηφία των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Οι ιστορίες αγνοουμένων και θυμάτων συγκλονίζουν. Η Καλαμπάκα θρηνεί τον χαμό δίδυμων αδελφών και της ξαδέρφης τους, την ώρα που γονείς αγνοουμένων απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τον εντοπισμό των παιδιών τους.

Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς των αγνοουμένων – Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια

Δύο φίλοι – δύο νέοι 26 ετών – αναζητούνται από τις οικογένειές τους. Βρίσκονταν και αυτοί μεταξύ των 350 επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

«Ο δικός μου άνθρωπος είναι μαζί με το φίλο του, Ασλανίδης Δημήτριος, Καραγεωργίου Σωτήρης. Αγνοούνται. Είχαν φύγει. Πάλι την Τρίτη είχαν δύο ώρες καθυστέρηση, το τρενάκι του τρόμου να το χαίρονται. Χθες είχαμε επικοινωνία από την Αθήνα που ξεκινούσαν. Πήγαν με τις κοπέλες τους, μας λένε «γυρνάω» κι αυτό ήταν η τελευταία επικοινωνία», αναφέρει στην κάμερα της ΕΡΤ ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρα του ενός νεαρού που αγνοείται.

«Ντέμης Ρούτσης, ψηλός, μελαχρινός, 23 ετών. Επικοινώνησε 11 το βράδυ με τη μητέρα του πριν γίνει το δυστύχημα όπου την ενημέρωσε ότι έχει μια καθυστέρηση το τρένο και μετά από αυτό απλά χάθηκε το σήμα και δεν είχαμε ξανά νέα του», λέει η θεία του εν λόγω αγνοούμενου. Η αγωνία για την τύχη του 23χρονου ανιψιού της, τους έχει κατακλίσει.

Δραματική έκκληση για μια πληροφορία, για ένα σημείο ζωής της φοιτήτριας Αναστασίας Αδαμίδου από την Κύπρο, κάνει ο πατέρας φίλου της, κρατώντας την φωτογραφία της στα χέρια. «Όποιος γνωρίζει κάτι, αν ήταν στο ίδιο βαγόνι να ειδοποιήσει τις αρχές. Είναι από την Πάφο η κοπέλα και κάνει μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ. Ήταν στο 3 βαγόνι, εκεί που ήταν το μπαράκι»

Στην Καλαμπάκα επικρατεί θρήνος για τρία κορίτσια, δίδυμες αδελφές και την πρώτη τους ξαδέρφη. Και οι τρεις φοιτήτριες, συγκαταλέγονται στη μακάβρια λίστα.

«Πήρε η κόρη μου, τσίριζε, είπε καιγόμαστε, πήραν τα μαλλιά φωτιά καιγόμαστε, είμαστε σε ένα γκρεμό και βγαίναν έξω, δεν ξέρω πως κατάφεραν και βγήκαν», λέει συγγενής επιβάτη του μοιραίου δρομολογίου.

Ένας τραυματίας δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ: «ακολούθησα τον κόσμο που είχε σπάσει παράθυρο και βγήκα, είχε φωτιά και χώματα παντού. Στο δικό μου βαγόνι βοηθηθήκαμε και καταφέραμε οι περισσότεροι και βγήκαμε».

Από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, νοσηλεύονται συνολικά 57 άτομα. Έξι βρίσκονται διασωληνωμένα. Τέσσερα εξ αυτών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και 2 στο γενικό νοσοκομείο.

Μεταξύ των διασωληνωμένων, 2 κοπέλες είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, καθώς φέρουν και σοβαρά εγκαύματα.

«Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τους συγγενείς που μας έχουν δηλώσει και ακολουθείται όπου είναι δυνατόν φυσική αναγνώριση μέσω DNA. Έχουμε την ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους και τις οικογένειες και αυτό που προέχει είναι η περίθαλψη των ασθενών και η ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων» δηλώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Για την ταυτοποίηση των θυμάτων, το έργο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας συνδράμουν 9 στελέχη της Δ/νσης Εγκληματολογικών ερευνών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από το πρωί της Τετάρτης στις πλατείες της Λάρισας σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές, καθώς οι Λαρισαίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Ερυθρού Σταυρού να δώσουν αίμα για τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος.

Μέχρι αργά το βράδυ, συνεργεία της πυροσβεστικής συνέχιζαν να επιχειρούν, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος παρέμεναν 4 ασθενοφόρα. Για το τραγικό περιστατικό οι σημαίες και στην Κύπρο κυματίζουν μεσίστιες.

Περίπου 50 οικογένειες δίνουν DNA – Αγνοούνται οι συγγενείς τους

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η λήψη των δειγμάτων DNA, τα οποία ελήφθησαν από 53 άτομα.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανέρχονται στις 53. Ζουν δραματικές στιγμές αφού μεταβεί εκεί για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να ταυτοποιηθούν οι σοροί.

Τα δείγματα αποστέλλονται στην Αθήνα κι αύριο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ, με τους τελευταίους συγγενείς σταδιακά να αποχωρούν.

Ανάμεσα στους τραυματίες που νοσηλεύονται, βρίσκεται κι ένα μωρό 7,5 μηνών το οποίο νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκούσιαρη, Κώστας Καντούρης, Σοφία Πατραμάνη, Κάτια Νιάκαρη, Μίνα Μαυρογιάννη

Επιμέλεια: Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος