Live: Σε πολιορκία η ΒΑ Αττική – Ώρες αγωνίας σε Άγ. Στέφανο, Θρακομακεδόνες και Μαλακάσα

Πύρινο εφιάλτη βιώνει η βορειοανατολική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά. Σπίτια καίγονται στον Άγιο Στέφανο. Η πυρκαγιά από την αναζωπύρωση στα Βασιλικά Κτήματα στη Βαρυμπόμπη απειλεί σπίτια και αρχαιολογικό χώρο στους Θρακομακεδόνες, με τις φλόγες να έχουν κατεύθυνση και προς την Πάρνηθα, προς την πλευρά που βρίσκεται το καζίνο. Η φωτιά από την Ιπποκράτειο Πολιτεία κατευθύνεται προς τη Μαλακάσα και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων πέρασε την εθνική οδό με κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο και Ωρωπό. Οι αρχές ζήτησαν να εκκενωθεί το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μπάφι, η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Λεβίδι, ενώ ήδη εκκενώθηκε η Μαλακάσα. Στη 1:00 η Τροχαία ενημέρωσε ότι διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Αθηνών – Ωρωπού από το ύψος της οδού Πηγής, ενώ στις 01:40 ενημέρωσε ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στον κόμβο των Αγίων Αποστόλων Ωρωπού και στη Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή στη Σταμάτα. Ανησυχία επικρατεί στην Πετρούπολη για τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στα Άνω Λιόσια. Η φωτιά αναπτύσσεται με πορεία προς το Ποικίλον Όρος, δηλαδή ανάμεσα στο Όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στον Μαραθώνα, ανέφερε απόψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Όπως είπε, στον σταθμό της Πάρνηθας μετρήθηκαν στις 14:47 το μεσημέρι ριπές ανέμων έως 8 μποφόρ (66 χλμ την ώρα), ευνοώντας τη δημιουργία νέων εστιών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να σταματήσουν το μέτωπο στην περιοχή Πευκόφυτο, κοντά στη Σταμάτα.

Επιχειρούν 720 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο «Όλυμπος». Επίσης, συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, καθώς και πολυάριθμα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντικές ομάδες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής και των ΟΤΑ.

«Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τουλάχιστον πέντε είναι οι ενεργές εστίες φωτιάς στη λίμνη του Μαραθώνα, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ροδόπολης και Σταμάτας. Δραματική είναι η κατάσταση και σε Αφίδνες και Κρυονέρι.

«Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με σημαντικότερες στη Βαρυμπόμπη και στους Θρακομακεδόνες, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Οδηγία για εκκένωση των Θρακομακεδόνων δόθηκε από το 112 αργά το απόγευμα της Παρασκευής, με την προτροπή η απομάκρυνση να γίνει προς Αχαρνές, μέσω Λεωφόρου Κύμης.

Είχαν προηγηθεί μηνύματα από το 112 για εκκένωση της Βαρυμπόμπης, αλλά και των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων κοντά στον Άγιο Στέφανο, η Λίμνη Μαραθώνα και το Καλέντζι, η Μαλακάσα και ο οικισμός Σφενδάλη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πύρινες εστίες στις Αφίδνες όπου η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο Κρυονέρι όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τραγική κατάληξη είχε ο βαρύς τραυματισμός 38χρονου κατοίκου της Ιπποκρατείου Πολιτείας, ο οποίος είχε διακομιστεί νωρίτερα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ. Είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

Από όλες τις περιοχές της Αττικής έχουν διακομιστεί με το ΕΚΑΒ εννέα περιστατικά σε νοσοκομεία της Αθήνας: πέντε εγκαυματίες, ένας τραυματίας και τρεις συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα. Δύο από τους εγκαυματίες είναι πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής.

Η φωτιά συνεχίζει να καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο διάβα της. Σε ζωντανή μετάδοση στην ΕΡΤ, κατεγράφη έκρηξη σε φλεγόμενο σπίτι στον Άγιο Στέφανο, την ώρα που μετέδιδε το ρεπορτάζ η Κάτια Νιάκαρη.

Πυρκαγιά μαίνεται και στο Σούνιο, κοντά στα Λεγραινά. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από ξενοδοχειακή μονάδα το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς να απειλούνται εγκαταστάσεις ή σπίτια. Στην περιοχή σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη «διάταξη μάχης» πυροσβεστών και εθελοντών στην τιτάνια προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στις Αφίδνες:

Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης, πρόκειται να μετατραπεί σε σύλληψη για εμπρησμό η προσαγωγή 43χρονου για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι.

Ο 43χρονος βρέθηκε στο Κρυονέρι με αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είναι κάτοικος της περιοχής, ούτε πυροσβέστης και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στην περιοχή.

Επίσης, έχουν γίνει προσαγωγές ατόμων από τον Άγιο Στέφανο.

Εν τω μεταξύ, έγιναν δύο απόπειρες εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής. Συνελήφθη και ανακρίνεται μία γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Εργοστασιακές μονάδες καίγονται από το πρωί κατά μήκος των πληγεισών από την τεράστια πυρκαγιά περιοχών, στη βόρεια Αττική. Σε πολλές από τις περιπτώσεις ακούστηκαν εκρήξεις. Εργοστάσιο με χρώματα πλησίον της Εθνικής Οδού στο ύψος του Καπανδριτίου φλέγεται από τις πρωινές ώρες, με τις εκρήξεις που σημειώνονται να είναι συνεχείς.

Κρυονέρι – Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή των εκρήξεων στους πυλώνες ηλεκτροδότησης:

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα μας ενισχύονται με εναέρια μέσα και πυροσβέστες, στο πλαίσιο ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής βοήθειας, από Κύπρο, Γαλλία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ισραήλ, Σουηδία, Κροατία και Ελβετία.

Μέχρι τις 9 Αυγούστου απαγορεύεται η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Εκεί θα βρίσκονται δυνάμεις του στρατού που θα περιπολούν. Ως την Δευτέρα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Μάλιστα, προβλέπονται πρόστιμα που κλιμακώνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη στο ΚΑΤ για να ενημερωθεί για τους τραυματίες.

“Απέναντι στην φωτιά είμαστε όλοι ευάλωτοι. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, μεγάλα και μικρά. Τώρα όμως πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και ενότητα. Προέχει ο τόπος μας”, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τη συμπαράστασή του σε εθελοντές, πυροσβέστες και πληττόμενους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Κρυονέρι. Απηύθυνε έκκληση να εισακουστούν οι καταγγελίες των κατοίκων από το πρωί για έλλειψη πτητικών μέσων.

Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά ας σταματήσει τις δικαιολογίες, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στη Βαρυμπόμπη.

«Αυτό που αυτή τη στιγμή επείγει είναι να διατεθεί η κάθε δυνατότητα, είτε σε εναέρια είτε σε επίγεια μέσα, εκεί που βρίσκονται οι πυρκαγιές» δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς σε Βόρεια και Δυτική Αττική

Έκκληση στους οδηγούς απευθύνει η αστυνομία να αποφεύγουν την κίνηση προς την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, λόγω των πυρκαγιών, κλειστά είναι τα εξής σημεία του οδικού δικτύου σε Βόρεια και Δυτική Αττική:

1. Γέφυρα Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη

2. Τατοΐου από τη Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη

3. Ανώνυμη οδός από την περιοχή Σφενδάλη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία

4. Γέφυρα Καλυφτάκη

5. Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του κόμβου των Οινοφύτων έως τη Γέφυρα Καλυφτάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

6. Κόμβος Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Λαμία

7. Κόμβος Οινοφύτων

8. Διόδια Αφιδνών

9. Πάρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ

10. Λίμνη Μαραθώνα από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

11. Πλατεία Αγίου Στεφάνου προς Μαραθώνα

12. Βαρνάβα και Μιχαήλ Μαντά

13. Μουσών από την οδό Ιωάννου Μίχα

14. Βασιλικά Κτήματα από το ύψος της ταβέρνας Λεωνίδας

15. Kόμβος Αφιδνών

16. Kόμβος Πολυδενδρίου

17. Kόμβος Μαρκόπουλου

18. Kόμβος Μαλακάσας

19. Λεωφόρος Κρυονερίου από την οδό Κολοκοτρώνη

20. Λεωφόρος Κρυονερίου από την οδό Χίου

21. Έξοδος Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

22. Τατοΐου και Χλόης

23. Τατοΐου και Ερυθράλης

24. Χελμού από οδό Τραπεζούντος

25. Καλέτζι προς Άγιο Στέφανο

26. Ηρώων Πολυτεχνείου από Ανεμώνης, στο Κρυονέρι

27. Περιφερειακή Αιγάλεω από Αττική Οδό έως τη διασταύρωση διυλιστηρίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

28. Λ. ΝΑΤΟ στο ύψος των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων στο ρεύμα προς Άνω Λιόσια

29. Λ. ΝΑΤΟ από Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ασπρόπυργο.

Έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε:

  1. Λίμνη του Μαραθώνα από την οδό Αγ. Παρασκευής
  2. Λ. Κρυονερίου από την οδό Χελμού
  3. Παράδρομος Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του καταστήματος με την επωνυμία «Χωριάτικο» στο ρεύμα προς Αθήνα
  4. Χελμού από την οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση στην Αττική

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο προγραμματισμένων περικοπών στη ηλεκτροδότηση στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καλώντας τους να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Γίνεται έκκληση οι πολίτες κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης: 

Πυροσβέστες: Oι αφανείς ήρωες των πυρκαγιών – Συγκλονίζουν με την αυτοθυσία και τον αλτρουισμό τους

Ν. Χαρδαλιάς: 98 νέες ενάρξεις πυρκαγιών – 64 ενεργά μέτωπα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος