Κυρ. Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός «οδικός χάρτης» για την επόμενη τετραετία – Αναβρασμός στη Βουλή

Με 156 «Ναι» και 143 «Όχι» ολοκληρώθηκε η διαδικασία και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2023 από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν από το βήμα της Βουλής, εκφράζοντας τις στρατηγικές των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ανακοίνωση ενός νέου μέτρου οικονομικής ενίσχυσης, το «Food Pass», σύμφωνα με το οποίο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων για κάθε νοικοκυριό.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε για συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και του Qatargate.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός οδικός χάρτης για την επόμενη τετραετία – Οι αναφορές στο Qatargate και τι; παρακολουθήσεις

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η ομιλία του πρωθυπουργού, με το κλείσιμο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, ενώ ανέλυσε και τον σχεδιασμό της, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό και πάλι εμφατικά στο προσκήνιο τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδυναμία. Στην πρώτη γραμμή, έφερε επίσης και τα διλήμματα της κάλπης ανάμεσα στην πρόοδο και στην οπισθοδρόμηση, χωρίς όμως να προσδιορίσει για ακόμα μια φορά τον χρόνο των εκλογών.

Συνέπεια και σταθερότητα ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, σύνθημα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αιχμές από τον κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πολιτικές αιχμές επίσης και για τη στάση του κ. Τσίπρα και για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, σχετικά με την υπόθεση του Κατάρ και την εμπλοκή της κ. Καϊλή.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναλύοντας τον σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, εφόσον τελικά επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Α. Τσίπρας: Εκλογές τώρα για να λυτρωθεί η χώρα

O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της οικονομίας, χαρακτήρισε περίοδο εκτροπής της διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έθεσε ως βασική του προτεραιότητα την επιστροφή στη δικαιοσύνη. Έντονα επικριτικοί προς την κυβέρνηση ήταν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Μ. Κατρίνης: Το σχέδιο της κυβέρνησης όνειρο για λίγους, εφιάλτης για πολλούς

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι όνειρο για τους λίγους και εφιάλτης για τους πολλούς. Οι ανισότητες μεγαλώνουν στη χώρα, το δείχνουν όλοι οι δείκτες. Στελέχη για τα οποία υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις διαφθοράς τίθενται αυτόματα εκτός παράταξης κι η αποκάλυψη σκανδάλου και εμπλοκής της κυρίας Καϊλή επιτάχυνε την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία της σχέσης της με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Δ. Κουτσούμπας: Ταξικός προϋπολογισμός, «κοτσάνα» τα περί εισαγόμενης ακρίβειας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Η ανάπτυξή σας ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ταξική κι ανάλγητη. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι βαθιά ταξικός, όπως και ο χαρακτήρας της ανάπτυξης». Τόνισε ακόμη: «Μιλάτε ώρες επί ωρών, λες και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε γυάλα! Για να μην πω ποιος πραγματικά εμφανίζεται να είναι σε γυάλα εδώ μέσα», και έκλεισε λέγοντας: «Κύριοι της κυβέρνησης, κόψτε την κοτσάνα περί εισαγόμενης ακρίβειας και πολέμου».

Κ. Βελόπουλος: Σας θέλουν τρομοκρατημένους, μην τους ξαναψηφίσετε

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε: «Σας θέλουν φοβισμένους τρομοκρατημένους για να μην τους αντιστέκεστε. Το ερώτημα που θέτουμε εμείς ως Ελληνική Λύση: Γιατί τους ξαναψηφίζετε? Μην τους ξαναψηφίσετε!». Συμπλήρωσε επίσης ότι «Ο πολίτης νιώθει μόνος, νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί. Και αγωνιά να επιβιώσει. Μια μικρή ελίτ που εξυπηρετεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απομυζούν τα οικονομικά της πατρίδος και συμπεριφέρονται ως βιαστές του ελληνικού λαού».

Γ. Βαρουφάκης: Επιδίδεστε στον επιδοματικό λαϊκισμό και κάνετε το άσπρο μαύρο

«Αφού καταδικάσατε τους πολίτες στην αναξιοπρέπεια και τους ρίξατε στην αρένα με τα λιοντάρια, τώρα επιδίδεστε και στον επιδοματικό λαϊκισμό», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Μία ανάσα πριν από τις εκλογές έρχεστε να κάνετε το μαύρο, άσπρο, για να ωραιοποιήσετε την ασχήμια του υπαρκτού μητσοτακισμού».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος