Κυρ. Μητσοτάκης – Βουλή: Η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων για κάθε νοικοκυριό

Array

Από την Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε μία νέα πρωτοβουλία, κατά την οποία από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για έξι μήνες σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία. Θα τεθεί μηνιαίο όριο κατ’ άτομο στα 220 ευρώ, με αύξηση 100 ευρώ για κάθε μέλος μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με εισόδημα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η διαδικασία για να λάβει κανείς την οικονομική αυτή ελάφρυνση, είναι παρόμοια με αυτή του Fuel Pass. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν το εν λόγω μέτρο, «Food Pass», τις προσεχείς ημέρες.

«Κάθε κόμμα έχει την ανάγκη να παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική που τον συμφέρει. Αυτό πράξατε κι εσείς κύριε Τσίπρα. Αν έκανα αυτό που μου ζητάτε επιμόνως να κάνω, να προκηρύξω τώρα εκλογές, αυτή θα ήταν η τελευταία μας αναμέτρηση. Αν θέλετε να πείσετε τον λαό πως αξίζετε την ευκαιρία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να μας μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήσατε 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν σας εμπιστευόταν ο ελληνικός λαός μιλήσατε μόνο 3 λεπτά. Είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα έδρανα της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023.

«Πέρσι, στην ίδια ομιλία, συνόψισα το περιβάλλον που πορεύτηκε η οικονομία επί τρία δύσκολα χρόνια. Παρουσίασα την αποτελεσματικότητα μιας συνολικής πολιτικής που εξελίσσεται με σχέδιο στο χρόνο. Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι ακόμα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «οι αρχές που διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη στην οικονομία και φροντίδα στην κοινωνία. Ώστε το 2023 να είναι δυναμικό και ελπιδοφόρο, ολοκληρώνοντας τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας».

«Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί, 300.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το 2021. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,7%. Μάλιστα, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%, πολλά προϊόντα έχουν χαμηλό ΦΠΑ και από αυτό ωφελήθηκε το 25% του πληθυσμού. Με 15,1 δισ. ευρώ έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις και δόθηκαν επιδοτήσεις. Η διεθνής ακρίβεια “ροκανίζει” το εισόδημα, γεγονός που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Το “καλάθι του νοικοκυριού” έχει ρίξει από 125 στα 109 ευρώ τα έξοδα των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ. Σε πείσμα όσων λέγατε δούλεψε και δουλεύει», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη διεξοδικά στα έργα υποδομών, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι «οι πολίτες θυμούνται και το κλείσιμο των τραπεζών και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν πράγματι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015 όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αν όντως ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 15 δις. ευρώ. Ήσασταν αδαής ή ψεύτης; Ή μήπως και τα δύο; Η ιστορία έδωσε την απάντησή της».

«Μετά από 12 χρόνια, 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8% και άλλοι τόσοι θα δουν ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Εννιά στους δέκα θα δουν αύξηση. Πιο ωφελημένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για πολλούς θα πρόκειται για μόνιμη σύνταξη πρόσθετη, ετησίως. Σε 2,3 εκατ. στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ. Αύξηση και σε 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ και μόνιμη αύξηση σε επιδόματα όσοι υπηρετούν σε ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, και ενίσχυση με 600 ευρώ σε λιμενικούς και αστυνομικούς».

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος