Βουλή — Α. Τσίπρας: Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023. Τόνισε ότι «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες. Διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την κρίση που η ΝΔ άφησε πίσω της, αντιστρέφοντας την κρίση με εντιμότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πυρήνας της πολιτικής και το σχέδιό του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι’ αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος», πρόσθεσε.

«Ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια είναι τα χαρακτηριστικά την κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αφήσαμε 37 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Γιατί οι πολίτες αναρωτιούνται. Από την πανδημία και μετά έχουν γίνει απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί, γεγονός που δίνει μια απάντηση για το που πήγαν τα λεφτά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ότι «Συνεχώς πολλαπλασιάζετε στις συνέπειες της κρίσης, λέτε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Η αισχροκέρδεια όμως είναι made in Greece, γεγονός που αποδεικνύουν οι αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη».

«Με δική σας ευθύνη, πραγματοποιείται η πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος από την μεταπολίτευση και οι πολίτες το καταλαβαίνουν», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δεν θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές» υπογράμμισε για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και πρόσθεσε πως «κάποιοι σε αυτή τη χώρα δεν ξέρουν πού να βάλουν τα κέρδη τους». Επίσης, σε 300% υπολόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι, αναφερόμενος στην ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής.

«Ποιος τους ελέγχει λοιπόν τους μεσάζοντες;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε «έχετε εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά», λέγοντας «πως κάποιοι αισχροκερδούν και εσείς τους ανέχεστε τους χειροκροτάτε και κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία με δήθεν καλάθια του νοικοκυριού και του Άγιου Βασίλη».

Προέβλεψε ακόμη ως επικείμενη μια «κρίση του ιδιωτικού χρέους», λέγοντας πως αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια των πολιτών επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης, καθώς «σήμερα 4,5 εκατομμύρια πολίτες χρωστάνε», όπως ανέφερε, προσέτοντας ότι «έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων». Συνέχισε: «Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε μια πρωτοφανή ληστεία» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τονίζοντας παράλληλα πως «αυτό είναι πυρήνας της πολιτικής σας», αναφερόμενος στην υπόθεση Πάτση.

«Αυτό που γνωρίζουν είναι πως τα funds πλέον κοινοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και για ευτελή ποσά» δήλωσε και «πώς το χάσανε αυτό το μεγάλο γεγονός και δεν το κάνανε μεγάλο θέμα για να το εμπεδώσει και ο τελευταίος Έλληνας θεατής» είπε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

«Ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο και δεν βγήκε στα ΜΜΕ», δήλωσε. Από την άλλη πλευρά, είπε ότι «τώρα συμβαίνει γιατί εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως τόνισε, αλλά εσείς είστε που θεσπίσατε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη», πρόσθεσε. «Εσείς νομοθετήσατε για να μπορούν οι τράπεζες εν μέσω κρίσης να δίνουν μπόνους στα στελέχη τους. Ποια μπινελίκια; Μας κοροϊδεύετε», πρόσθεσε.

Ως προς τις ερχόμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αδιαμφισβήτητα οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική αλλαγή, αλλά ακόμη «ένα πράγμα θα υποσχεθούμε στο λαό: Θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη, καμία άλλη υπόσχεση!».

Το σχέδιο

«Να βάλουμε ασπίδα απέναντι στην κρίση βάζοντας τέλος στην αναδιανομή του εισοδήματος με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση για πρώτη φορά 10% στους μισθούς του δημόσιου τομέα, επιστροφή αναδρομικών συνταξιούχων και 13ης σύνταξης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Αναφορικά με τον κορονοϊό ανέφερε πως «στους 35.000 οι νεκροί από την πανδημία. Είναι μια πολιτική που απέτυχε ή πέτυχε για τους εμπόρους της ζωής».

Υπόθεση παρακολουθήσεων

Ο κ. Τσίπρας προέτρεψε την κυβέρνηση να ανοίξουν μαζί τα αρχεία της ΑΔΑΕ, τα αρχεία των παρόχων και της Εισαγγελίας, «Γιατί φοβάστε;».

«Εμείς με την ΕΥΠ επιτηρούσαμε την Greek Mafia, ενώ επί των ημερών σας η ΕΥΠ διοικείται από την Greek Mafia» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να μιλάνε για φιλελεύθερο κράτος, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα».

«Με την επιχείρηση συγκάλυψης μας πάτε στον Κάφκα, που ο πολίτης συνθλίβεται από το ολοκληρωτικό κράτος, μας πάτε στην έρημο των εποχών του ολοκληρωτισμού, σε έναν σκοτεινό Μεσαίωνα. Δεν είστε άνθρωπος του αύριο, μια τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν. Το αύριο θέλει φως….Είστε σκοτάδι, συγκάλυψη, ολοκληρωτισμός», τόνισε.

Κλείνοντας, είπε ότι «θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Να καθαρίσει τη χώρα από τη λάσπη. Όσο δεν το επιλέγετε και επιμένετε στη Δημοκρατία του απορρήτου, στην εκτροπή στο πρωτοφανές αδιέξοδο, κάνετε λάθος. Προκηρύξτε εκλογές, λυτρώστε τη Δημοκρατία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος