Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας – Τι συζητείται για lockdown & AstraZeneca (video)

Παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών, που διασωληνώνονται λόγω κορονοϊού, οι συναθροίσεις και τα πάρτι σε διάφορα σημεία της χώρας δεν έχουν σταματήσει, με την πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αυξάνεται ανησυχητικά.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει αγγίξει το 95%. Μόνο στην εφημερία της Καθαράς Δευτέρας στην Αττική είχαμε 163 εισαγωγές και 210 διακομιδές. Η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι ανοδική. Αν την επόμενη εβδομάδα δεν καμφθεί ο ρυθμός αύξησης, τότε το τρίτο κύμα θα είναι το πιο ισχυρό.

Λόγω του τριημέρου, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν λιγότερα τεστ κορονοϊού. Χθες ανακοινώθηκαν 1.134 νέα κρούσματα, είχαμε 46 θανάτους, συνολικά 7.137 νεκρούς, ενώ 564 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Για μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Στέλιος Ασημακόπουλος από τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος εστίασε στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί υπερ μετάδοση της νόσου περίπου 70% μεγαλύτερη από το αρχικό στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή άρση του lockdown εκτίμησε ότι υπάρχει κόπωση και χαλάρωση της επιτήρησης των μέτρων τάχθηκε υπέρ του συντεταγμένου ανοίγματος του λιανεμπορίου εκτιμώντας ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο επιδημιολογικό φορτίο. Ως επιστήμονας ξεκαθάρισε ότι ίσως η πιο πρόσφορη λύση θα ήταν να κλείσουν τα παντα για ένα χρονικό διάστημα και αυτό θα οδηγούσε σε κατακόρυφη πτώση των δεικτών. Όμως αυτό υπο τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό, υπογράμμισε.

Με τη σειρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε στην ΕΡΤ σχετικά με τις αναφορές  για το εμβόλιο της astraZeneca  ότι αυτές αξιολογούνται απο την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και θα υπάρξουν απαντήσεις  και οδηγίες σε αυτές που έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη δόση του εμβολίου.

Ειδικά για το εμβόλιο, είπε ότι έχει γρήγορη ανοσοποιητική απάντηση και παρατήρησε πως  δεν φαίνεται απο τα μέχρι τώρα στοιχεία να συνδέεται με θρομβώσεις.

Ο κ. Γώγος εστίασε επίσης στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού λέγοντας ότι έχει πιθανότητες να μεταδώσει τη νόσο σε 3 με 7 ημέρες  ή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι 14 ημέρες. Εκτίμησε πως μέχρι το Μάϊο τα πράγματα θα είναι καλυτέρα γιατί θα υπάρξει εμβολιασμός μεγάλου μέρους των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων.

Σχετική Είδηση: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Β. Κικίλιας: Κανονικά οι εμβολιασμοί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος