Αγωνιώδης μάχη για να αντέξουν οι ΜΕΘ (video)

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν οι εικόνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που γεμίζουν γοργά, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid μεγαλώνει διαρκώς, στερώντας κρεβάτια εντατικής από άλλα περιστατικά. Χέρι βοήθειας στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού επεκτείνεται και σε νέες κατηγορίες του πληθυσμού.

Σταθερά τις τελευταίες ημέρες τα μισά κρούσματα στην Ελλάδα εντοπίζονται στην Αττική. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη από τους ειδικούς, ενώ γιατροί και νοσηλευτές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο για πίστη τήρηση των μέτρων προκείμενου να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το τρίτο αυτό πανδημικό κύμα.

“95% πληρότητα, υπάρχουν μόνο 10 κρεβάτια παλεύουμε για τη διαχείριση”, αναφέρει για τις ΜΕΘ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Με λιγότερα τεστ λόγω τριημέρου καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χωρά καταγράφηκαν 1. 134 νέα κρούσματα, 564 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 46.

Ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επισημαίνει: “Η κορύφωση στο τέλος της εβδομάδας τα νούμερα υψηλά, θα δούμε και 3. 000 κρούσματα ή και λίγο πιο πάνω. Η αποκλιμάκωση θα έρθει μετά τις 25 Μαρτίου και θα είναι αργή και σταθερή”.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Με δεδομένη την πίεση που ασκείται στο σύστημα της υγείας, εστίασαν στην περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Ήδη στην κλινική Λητώ και στο Ιατρικό Περιστερίου μεταφέρονται ασθενείς με κορονοϊό για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος υπεύθυνος λοιμωξιολόγος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δήλωσε: “Αν χρειαστεί θα υπάρχει και περαιτέρω συνδρομή όχι μόνο από εμάς αλλά και από ιδιωτικά νοσοκομεία δεν περισσεύει κανένας είμαστε πανστρατιά και έτοιμοι να ενισχύσουμε την εθνική προσπάθεια.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ: “O κ. Μητσοτάκης αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, απλά συζητά με τους επιτελείς του πώς θα “συνεργαστεί περαιτέρω” με τους ιδιώτες. Δυστυχώς, στο σχεδιασμό τους αντί επίταξης προβλέπουν μόνο “δωράκια” στους κλινικάρχες. Οι χειρισμοί τους έχουν πάψει να είναι μόνο επικίνδυνοι. Είναι εγκληματικοί”.

Τροχοπέδη σε ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, λόγω και της μεγάλης μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων στελεχών, είναι η πιστή τήρηση των μέτρων.

Ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει: “Αυτή τη φορά όχι οξεία αύξηση των αριθμών λόγω των Μέτρων προλαμβάνουν οξεία αύξηση που είχαμε το Φθινόπωρο όταν έχουμε ίο που αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσης”.

Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων παραμένει το…χτίσιμο της ανοσίας της κοινότητας, μέσα από την επιτάχυνση των εμβολιαστικών κύκλων.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου σειρά θα πάρουν οι ηλικιακές ομάδες 70 έως 74 ετών και 65 έως 69.

Όσον άφορα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορoνοϊού με τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί σε κεντρική προμήθεια για όλα τα κράτη-μέλη και η χωρά μας συμμετέχει στη συμφωνία για αυτά τα οποία θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Σύσκεψη για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό — Επί τάπητος η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας (video)

Κορονοϊός: 1134 νέα κρούσματα, τα 521 στην Αττική και 132 στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος