Κορονοϊός: Κρούσματα και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα – Οι σκληροί δείκτες και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Με τα ημερήσια κρούσματα από τη μετάλλαξη Όμικρον να επιμένουν σε υψηλά επίπεδα και τις αυξημένες εισαγωγές να απειλούν το σύστημα υγείας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι δεν είναι ακόμα ώρα να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκικα Μαγιορκίνη που μίλησε στο ertnews.gr τα μέτρα είναι αποτελεσματικά ενώ η Όμικρον φαίνεται να μην είναι επικίνδυνη.

Η εισήγηση υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου τα μέτρα πήραν και επισήμως παράταση.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ
  • Λειτουργία εστίασης/διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και όρθιους πελατες
  • Γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους και πλαφόν τα 1.000 άτομα
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο.

«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες  για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά» τόνισε στο ertnews.gr ο o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Βλεπουμε μια σταθεροποίηση, καθώς ενώ είναι πενταπλάσια και εξαπλάσια τα κρουσματα, μονάχα 30% είναι η αύξηση στις νοσηλείες» τονίζει ο πνευμονολόγος, συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός.

Κορονοϊός: Κρούσματα και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα – Οι σκληροί δείκτες και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στα ύψη η θετικότητα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.40 (95% ΔΕ: 1.22 – 1.58).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (59.7% άνδρες).

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.

«Χρειάζεται να προσέχουμε όλοι, είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι η πανδημία λήγει, ο καιρός είναι δύσκολος, έχουμε πολλά κρούσματα, πρέπει να προσέχουμε, να φοράμε μάσκα και να κάνουμε υπομονή για λίγο καιρό ακόμα» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Κορονοϊός: Κρούσματα και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα – Οι σκληροί δείκτες και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Επιδόθηκαν 208 φύλλα πορείας σε ιδιώτες ιατρούς

Επιδόθηκαν τα πρώτα 208 φύλλα πορείας σε ιδιώτες πνευμονολόγους, παθολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς ιατρούς για να συνδράμουν στο ΕΣΥ στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης.

Και στις άλλες υγειονομικές περιφέρειες γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για να ακολουθηθεί η διαδικασία επίιταξης υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα εάν χρειαστεί.

Kανονικά τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Κανονικά θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Από την επιβολή προστίμου θα εξαιρεθούν όσοι:

  • έχουν κάνει το εμβόλιο στο εξωτερικό
  • έχουν φορολογική έδρα στο εξωτερικό
  • έχουν αποβιώσει αλλά συγγενείς τους δεν έχουν ακόμα απενεργοποιήσει το ΑΦΜ τους
  • έχουν λόγους υγείας και έχουν κάνει αίτημα εξαίρεσης σε Επιτροπή και ακόμα δεν έχει εξεταστεί.

Οι συγγενείς όσων έχουν φύγει απο τη ζωή θα πρεπει να απενεργοποιήσουν το ΑΦΜ τους.

«Από τις 17 θα αρχίσουν να βεβαιώνονται τα πρόστιμα σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε καταφέρει να έχουν κλείσει ραντεβού και να έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 200.000» σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κορονοϊός: Κρούσματα και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα – Οι σκληροί δείκτες και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Πολιτική κόντρα για το Παίδων Πεντέλης

Η μετατροπή του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε μέγκα εμβολιαστικό κέντρο για να να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, προκάλεσε πολιτική κόντρα.

«Δε θα ανασταλεί η λειτουργία του νοσοκομείου, το μόνο που θα αλλάξει είναι οι δύο βραδινές εφημερίες για 6 εβδομάδες» εξήγησε η Μίνα Γκάκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για λειτουργική υποβάθμισή του, ενώ αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο και σήμερα το Παίδων Πεντέλης. «Με τα μέτρα της Κυβέρνησης ακρωτηριάζεται η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη» υποστηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Άδεια ειδικού σκοπού θα προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που τα παιδιά τους νοσούν απο κορονοιό.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος