Κορονοϊός: Παράταση των μέτρων μέχρι 23 Ιανουαρίου – Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας

Παράταση των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον αποφάσισε η κυβέρνηση μετά και τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε εκ νέου το μεσημέρι.

Οι ειδικοί έκριναν ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή και επρόκειτο να ισχύσουν έως τις 16 του μήνα, πρέπει να παραταθούν έως τις 23 Ιανουαρίου.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με την οποία παρατείνεται και επίσημα η παράταση των μέτρων. “Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα” αναφέρει το υπουργείο.

Το ενδεχόμενο και νέας παράτασης των μέτρων είναι ανοιχτό, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εκ νέου αξιολόγησή τους.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Κανονικά θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα το μέτρο του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Το σκεπτικό των ειδικών

Τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση που τηρούνται εδώ και δύο εβδομάδες φαίνεται να αποδίδουν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζεται σταθεροποιημένη.

Τα κρούσματα κορονοϊού δεν έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χαλάρωση, δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα, θα γίνει έπειτα και από τη συζήτηση των ειδικών. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος