Κορονοϊός: Κορυφώνεται το έκτο κύμα – Προβληματισμός για θανάτους και long covid

Array

Δεν επιτρέπει εφησυχασμό η εικόνα της πανδημίας, αντίθετα χτυπά το καμπανάκι της ατομικής ευθύνης, καθώς τα καθημερινά κρούσματα κυμαίνονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ενώ τις τελευταίες μέρες αυξάνονται και οι νοσηλείες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 23 θάνατοι και 18.214 νέες μολύνσεις, ενώ 101 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

Η διατήρηση του αριθμού των θανάτων προβληματίζει περισσότερο την κοινότητα των επιστημόνων. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε γνωστό ότι έχει αρχίσει και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία.

«Έχουμε αύξηση των εισαγωγών. Οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Ο κορονοϊός δεν έχει και τις άριστες συνθήκες. Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της χώρας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα στις πύλες εισόδου» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το “πάγωμα” της καθημερινής ενημέρωσης των κρουσμάτων. «Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στην ΕΡΤ της καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου. «Θα προτιμούσα μια πιο καθημερινή ενημέρωση έστω και αδρή, έστω και κάποια νουμερα. Δεν ξέρω το σκεπτικό της απόφασης» είπε.

Προειδοποίησε δε ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα υπάρχει από την προηγούμενη λοίμωξη ή τον προηγούμενο εμβολιασμό, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για επαναλοίμωξη λόγω ανοσιακής διαφυγής.

Από πλευράς του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα μιμηθεί τα αντίστοιχα κύματα σε χώρες που πήραν τα μέτρα νωρίτερα, όπως είναι η Πορτογαλία.

«Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε καινούργια προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούρια στελέχη» σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να στραφεί στη δημιουργία long covid ιατρείων, καθώς όπως είπε, ο κορονοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης θα είναι πολλοί και θα μείνουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος