Κορονοϊός: Χριστούγεννα με μέτρα και μάσκες παντού

Σε ισχύ είναι από χθες τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με τη μάσκα να είναι πλέον ξανά υποχρεωτική παντού, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των Ειδικών, οπότε αναμένεται να αξιολογηθεί η κατάσταση. Ανάλογα με την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα μέτρα πριν από τη νέα χρονιά, που θα αφορούν κυρίως στη διασκέδαση.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων. Για ακόμη μια φορά, στην Αττική εντοπίζονται οι περισσότερες νέες μολύνσεις, με το κέντρο της Αθήνας να αγγίζει τα 1.173 κρούσματα μόλις σε 24ώρες. Ανησυχία υπάρχει και στην Θεσσαλονίκη, καθώς αυξήθηκε η παρουσία του νέου στελέχους Όμικρον στα λύματα της.

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, ΕΔΩ

Διαβάστε αναλυτικά όσα προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος