Κορονοϊός: Ασφυξία στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας – Εφιαλτικές εκτιμήσεις ειδικών

Σταθερά στο «κόκκινο» βρίσκονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, αν και τα νέα κρούσματα υποχώρησαν την Κυριακή, λόγω των μειωμένων τεστ του Σαββατοκύριακου. Από τη Θεσσαλία και πάνω, στις μονάδες εντατικής θεραπείας είτε δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι είτε γεμίζει αμέσως μόλις αδειάσει. Κάποιες εκτιμήσεις επιστημόνων αναφέρονται ακόμη και σε 10 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως αν δεν κοπεί η αλυσίδα της διασποράς.

Ο κορονοϊός σαρώνει όλη τη χώρα. Η ανησυχία των ειδικών είναι διάχυτη με τα κρούσματα να είναι καθημερινά σε υψηλά επίπεδα και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

«Ο μεγάλος αριθμός νοσηλειών στο νοσοκομείο, μετά από λίγες μέρες μετατρέπεται και σε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στις ΜΕΘ (…) αλλά το σημαντικότερο, αν φτάσουμε να έχουμε τόσους νοσούντες που να είναι στις ΜΕΘ, 40% τουλάχιστον εξ αυτών με βάση όλα τα διεθνή δεδομένα, θα πεθάνουν» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 4.307 νέα κρούσματα κορονοϊού και 52 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 470 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Δραματικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας το προσεχές διάστημα, καθώς με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως.

«Πιθανό να φτάσει σε αυτό, και το ακόμα πιο δραματικό είναι ότι δεν είναι απίθανο, αυτό στο οποίο αναφέρονται άλλοι συνάδελφοι, που αναφέρονται σε εκατόμβη νεκρών» δήλωσε στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα τα νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά.

«Τα κρεβάτια στις εντατικές είναι γεμάτα στη βόρεια Ελλάδα, από την Θεσσαλία και πάνω. (…) Κλείνουμε την μία κλινική μετά την άλλη για να νοσηλεύουμε τα απλά (περιστατικά) Covid» ανέφερε ο νοσηλευτής σε ΜΕΘ Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Κώστας Νανόπουλος.

«Οι εισαγωγές στην εφημερία ξεπέρασαν τις 40. Οι διασωληνωμένοι είναι 30 και 4-5 εκτός μονάδας και αν συγκρίνουμε τον περσινό Νοέμβρη με τον φετινό είναι πιο δύσκολη η κατάσταση» σημείωσε ο ιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου.

Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ, αν και υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΑΝΤ1.

«Σε μια πρώτη φάση πως το αντιμετωπίζεις αυτό; Κάνεις μεταφορές γιατρών από τις περιοχές που δεν έχουν επιβάρυνση, έχεις δώσει κίνητρα στους ιδιώτες για να μπουν και το έχω δηλώσει ότι αν δεν ανταποκριθούν σε αυτά τα κίνητρα θα υπάρξει επίταξη των υπηρεσιών τους» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Το σύστημα υγείας πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους γιατρούς, περισσότερες ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων όπου χρειάζεται» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας – ειδικά εν μέσω πανδημίας – αποτελούν θέατρο αληθινού πόνου και απόγνωσης. Παράγουν όμως και ιστορίες ελπίδας και αλληλεγγύης: Ασθενείς που υπέφεραν και ανένηψαν απευθύνουν έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν – για να σώσουν τη ζωή τους και τις ζωές εκείνων που αγαπούν.

Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο κατά της πανδημίας, λένε οι ειδικοί.

«Αυτό που μας συγκλονίζει σε αυτό το κύμα είναι οι άνθρωποι που κλαίνε και οδύρονται από τύψεις που δεν έχουν εμβολιαστεί, βλέποντας να νοσούν βαριά από κορονοϊό» ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτρης Μπάμπαλης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό. Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο προγραμματίστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση και 130.000 για την πρώτη δόση.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Χθες μόνο με την πρώτη δόση εμβολιάστηκαν 15.000 άτομα, μια ολόκληρη πόλη θωρακίστηκε» είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πίστη τήρηση των μέτρων απευθύνουν οι ειδικοί.

Πανδημία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ένας στους τρεις πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι και είναι ουσιαστικά εκείνοι που οδηγούν την πανδημία, πλημμυρίζοντας τις απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων και τις κλίνες ΜΕΘ.

Οι εμβολιασμένοι με μια δόση είναι η δεύτερη κατηγορία. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζεται προσοχή μέχρι να κάνουν τη δεύτερη δόση και να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες για να έχουν πλήρη ανοσία.

Η τρίτη κατηγορία είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Θωρακισμένοι απέναντι στον κορονοϊό είναι 6,4 εκατομμύρια πολίτες. Όμως, αν περάσουν 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, θα πρέπει να κάνουν την 3η δόση γιατί αρχίζει να μειώνεται το ποσοστό ανοσίας που έχουν με το εμβόλιο.

Η αναμνηστική δόση έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 440.000 πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 10-13% που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι για πάνω από 6 μήνες με υποκείμενα νοσήματα.

Στις εκκλησίες με πιστοποιητικά και τεστ ανά χείρας

Οι πιστοί την Κυριακή φόρεσαν μάσκες, τήρησαν αποστάσεις και επέδειξαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να προσέλθουν στους ιερούς ναούς. Ο βαθμός συμμόρφωσης στις συστάσεις της Εκκλησίας για τήρηση των μέτρων ήταν εντυπωσιακός.

Αν και στην είσοδο των ναών δεν γίνονταν επισταμένως έλεγχοι, αρκετοί ήταν οι πιστοί που ακολούθησαν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου και προσήλθαν στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τεστ ανα χείρας.

Οι πιστοί στο εσωτερικό των ναών θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα και να τηρούν 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

«Έξω από τους ναούς δεν γίνεται κανένας έλεγχος και δεν πρέπει να γίνεται έλεγχος εμείς προτροπή και έκκληση κάναμε (…). Θα πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο, είτε να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι για να μπορούμε να προσέξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας» είπε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος.

Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος και επιστρατεύθηκαν καρέκλες στο προαύλιο των εκκλησιών την Κυριακή για την αποφυγή συγχρωτισμού.

«Στα κηρύγματα τους λέμε με παράκληση “κάντε το εμβόλιο” γιατί το εμβόλιο είναι δίπλα μας, ώστε να συμβάλλουμε στην αποφυγή της νόσου» σημείωσε ο Πατέρας Αντώνιος, Ιερέας Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, στους ιερούς ναούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί οφείλουν να υποβάλλονται σε δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, όπως ορίζει ο νόμος. Οι έλεγχοι των εργαζομένων θα γίνονται από τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Δέσποινα Αμαραντίδου, Μυρσίνη Τζινέλη, Τάσος Παντολέων, Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος