Επιδεινώνονται διαρκώς οι δείκτες της πανδημίας – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην ΕΡΤ

Με ιδιαίτερη ένταση εκδηλώνεται το 4ο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, σφυροκοπώντας πιο έντονα την περιφέρεια, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή. Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους. Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τους υψηλούς αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων, με τις προβλέψεις για την κορύφωση της νόσου το προσεχές διάστημα να είναι δυσοίωνες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στις ΜΕΘ, ενώ οι γιατροί αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι. Με 40 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, έκλεισε η εφημερία στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, 25 νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και 89 ασθενείς βρίσκονται στις απλές κλίνες Covid . Την ίδια ώρα, αυξητικές τάσεις έχουν οι μετρήσεις των λυμάτων, αλλά και τα κρούσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, πέθανε από κορονοϊό ένας 59χρονος μοναχός από το Άγιο Όρος ο οποίος ήταν διασωληνωμένος. Με το θάνατο του πατέρα Παντελεήμονα, ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε στους 9.

Στη Λάρισα, ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία και οι γιατροί κάνουν λόγο για επικίνδυνες εφημερίες επισημαίνοντας ότι η πορεία και η εξέλιξη των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται δεν έχει καμία σχέση με αυτή των ανεμβολίαστων. Όπως αναφέρουν περισσότερα από 100 περιστατικά καταφθάνουν σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων, ενώ ένας ειδικός γιατρός με δύο ειδικευόμενους καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά ακόμα και αυτά που είναι non covid. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας προειδοποίησαν για επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και για επικίνδυνες -για την υγεία των πολιτών- παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. «Δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που αξίζει και δικαιούται ο κάθε πολίτης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, του αριθμού που νοσηλεύεται στις εντατικές, αλλά και του λιγοστού προσωπικού που υπάρχει στις εντατικές», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστικές ήταν οι δηλώσεις του νοσηλευτή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστα Νιανιόπουλου στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο».  «Η ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού τον τελευταίο 1,5 μήνα είναι μονίμως στο 100%. Τώρα αν αδειάζει ένα κρεβάτι αν θα γεμίσει σε μισή ώρα, σε μια ώρα ή σε τρεις ώρες δεν έχει σημασία, αλλά μονίμως δεν έχουμε κρεβάτια» λέει. Ακόμα ανέφερε ότι «εγώ είμαι 21 χρόνια στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού, είμαι από την αρχή της ΜΕΘ Covid εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Το χαρακτηριστικότερο όλων, αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κι ελπίζω να μην το ξαναδούμε είναι ότι ξεκληρίζονται οικογένειες, ο ένας δίπλα από τον άλλον. Είχες τροχαία μαζικά και πάλι δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Είναι απογοητευτικό ο κόσμος πεθαίνει ο ένας δίπλα από τον άλλο, ανδρόγυνα, γονείς με παιδιά… πραγματικά πιάνεται η ψυχή σου. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, δεν περιγράφεται».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να γίνει προληπτικά δηλαδή να φροντίσουμε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ επισήμανε ότι μέχρι να συμβεί αυτό «πρέπει επειγόντως οι ήδη εμβολιασμένοι να κάνουν άμεσα την τρίτη δόση καθώς θα αυξήσει φοβερά την προστασία τους και θα πετύχει δυο στόχους τη μείωση της μετάδοσης στην κοινότητα αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία στο μικρό ποσοστό που οι εμβολιασμένοι την προκαλούν. Επίσης, θα αυξήσει τρομερά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο εμβόλιο γιατί πλέον δεν θα βλέπουμε εμβολιασμένους να είναι στα νοσοκομεία ή θα βλέπουμε ελάχιστους να είναι στις εντατικές. Θα είναι πλέον τόσο μικρό το νούμερο που ο άλλος θα κατανοεί πολύ εύκολα ότι δεν κινδυνεύει ουσιαστικά αν είναι πραγματικά εμβολιασμένος».

Φορτισμένος συναισθηματικά μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με νέα ματιά» ο Bασίλης Χατζησταύρου, αρχιτέκτονας, 47 ετών, ο οποίος πέρυσι τέτοιο καιρό βρισκόταν στο Ιπποκράτειο με Covid. Όπως είπε «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο γιατί ποτέ μου δεν νοσηλεύτηκα σε κάποιο νοσοκομείο για οποιοδήποτε λόγο. Ξαφνικά ένα Σάββατο αισθάνθηκα ότι δεν είμαι καλά και έτσι βρέθηκα μέσα σε λίγες ώρες στο κρεβάτι με τον ιό που δεν ήταν κάτι πολύ απλό και πολύ αστείο. Ένιωσα από τις πρώτες ώρες πόσο μικρός μπορώ να γίνω απέναντι στον ιό και αυτό φάνηκε την 8η ή την 9η μέρα, αν θυμάμαι καλά, γιατί με πολύ λίγο οξυγόνο έφυγα μια Κυριακή πρωί στο Ιπποκράτειο. Οι στιγμές μέσα στο νοσοκομείο ήταν δύσκολες γιατί ήμασταν σε εκείνο το κύμα στο οποίο όλες οι κλινικές ήταν πολύ απροετοίμαστες. Βρισκόμουνα σε ένα δίκλινο με 4 άτομα μέσα, ο ένας χειρότερα από τον άλλο και ο ένας έδινε κουράγιο στον άλλο γιατί ήμασταν μόνοι μας. Ελάχιστα μπορούσα να μιλήσω οπότε είχα ελάχιστη επικοινωνία με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, αλλά και με τον αδερφό μου και τους γονείς μας. Ήταν δύσκολα γιατί ήμασταν μπροστά σε μια κατάσταση περίεργη… Όλοι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι έτρεχαν κυριολεκτικά καθημερινά, βοηθούσαν τους πάντες όσο μπορούσαν. Έβλεπες πίσω από τις μάσκες τους να είναι ιδρωμένοι, να βοηθάνε εμένα, όλη την πτέρυγα… Ηταν κάτι που δεν θα ήθελα να ξανανιώσω, πολύ δύσκολο. Είχα τη δύναμη και την πίστη και το ξεπέρασα». Ο κ. Χατζησταύρου τόνισε ότι «αυτό που ζούμε ξανά δεν θα έχει εύκολο τέλος αν δεν κάνουμε την προσπάθειά μας όλοι να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Ολοι μας πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά το θέμα και να πράξουμε όσο καλύτερα μπορούμε». Με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τον Δημήτρη που νοσηλευόταν μαζί του εκείνη την περίοδο και δεν τα κατάφερε. «Δυστυχώς ο Δημήτρης δεν είναι δίπλα μας, μετά από νομίζω 45 μέρες υπέκυψε… γίναμε φίλοι χωρίς να γνωριζόμαστε… πολύ απλά».

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε μεταξύ άλλων ότι «ήδη όλα τα νοσοκομεία και ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία έχουν ανοίξει νέες κλίνες Covid. To να ανοίγουμε καινούριες κλίνες Covid πρακτικά σημαίνει ότι αφαιρούμε από κάπου κλίνες, δεν φτιάχνουμε καινούριες. Σε λίγο διάστημα έτσι όπως προβλέπεται να πηγαίνουμε θα έχουμε και ακυρώσεις τακτικών χειρουργείων και ενδεχόμενα προβλήματα στη νοσηλεία πολιτών με άλλες ασθένειες πληn covid, άρα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 6.393 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι και 459 διασωληνωμένοι.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Η χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, βρήκε τους πολίτες με τα πιστοποιητικά ανά χείρας, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι. Η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, γίνεται μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές επέβαλαν λουκέτο για 60 ημέρες σε γνωστό κλαμπ στο Γκάζι, καθώς επέτρεψε την είσοδο ατόμων χωρίς πιστοποιητικά νόσησης

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος