«Κοίταξαν κατάματα το θάνατο»: Μαρτυρίες Ελλήνων διασωθέντων από το Σουδάν (video)

Νέα ανάφλεξη στο Σουδάν, την ώρα που η αποφυλάκιση συνεργατών του πρώην δικτάτορα Μπασίρ, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εμφυλιοπολεμική σύγκρουση. Στο αεροδρόμιο της Τανάγρας προσγειώθηκε το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που μετέφερε 34 πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων 16 Έλληνες και μία Ελληνοκύπρια. «Είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα», η συγκλονιστική περιγραφή Έλληνα διασωθέντα.

Η φρίκη του πολέμου σε όλο της το μεγαλείο από αυτούς που κοίταξαν κατάματα το θάνατο και γλύτωσαν από τύχη.

Με μία καθηλωτική περιγραφή ο ελληνικής υπηκοότητας Μάκης Ουανής, μαιευτήρας – γυναικολόγος στη χώρα μας, περιγράφει όσα φρικιαστικά έζησε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το σπαραζόμενο από τον εμφύλιο – Σουδάν: «Ακούς συνέχεια, σφαίρες, βομβαρδισμούς, διαλυμένα πτώματα, διαλυμένα αυτοκίνητα και προσπαθείς, όταν χτυπάει κάτι, να κρύβεσαι. Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει μία σφαίρα, μία βόμβα».

Ο ίδιος σώθηκε, οι συγγενείς του όμως πλέον αγνοούνται και δηλώνει: «Τα αδέρφια μου είναι πίσω και δεν ξέρω αυτή την στιγμή αν είναι ζωντανοί ή όχι, γιατί δεν υπάρχει ίντερνετ, δεν υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία. Ούτε για την μητέρα μου δεν ξέρω κάτι».

Στο δρόμο της επιστροφής βρίσκονται κι άλλοι συμπατριώτες μας, ανάμεσά τους και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάββας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ 3 για την κόλαση που έζησε στο χάος του αιματοβαμμένου Σουδάν: «Υπάρχουν πίσω Έλληνες που κινδυνεύουν.. δεν μπορούσαμε να βάλουμε όλους σε κίνδυνο κάποια στιγμή μας χτύπησαν όχι σε διασταυρούμενα πυρά, χτύπησαν εμάς».

Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο παραμένει νοσηλευόμενος ο Έλληνας τραυματίας που έφτασε στην Αθήνα χθες με ειδική πτήση.

Ο ξάδερφός μου είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Αύριο θα κάνει δεύτερο χειρουργείο. Τραύματα είχε στην κοιλιά, στο μάτι και στα πόδια», δήλωσε ο Σώτης Τσαμπαρδάς, ξάδελφος του διασωληνωμένου από το Σουδάν.

Στις 16:30 το C-27 της 354 μοίρας τακτικών μεταφορών προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας, μεταφέροντας 34 πολίτες, Έλληνες, Ρουμάνους και Φινλανδούς, οι οποίοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί, απεγκλωβιστεί 72 περίπου πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για τον εξαιρετικό επαγγελματισμό που δείξανε και δείχνουν σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση».

Ένα ακόμα C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε το απόγευμα από την Ελευσίνα με κατεύθυνση το Ασουάν.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Κώστας Νούσης, Χαρά Γιαννοπούλου, Κώστας Στάμου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος