Κλιματικό hot spot η Μεσόγειος για τις δασικές πυρκαγιές

«Η Μεσόγειος αποτελεί το κλιματικό hot spot για τις δασικές πυρκαγιές αλλά και για οτιδήποτε συναρτάται με κλιματικούς κινδύνους», ανέφερε ο κ. Κώστας Καρτάλης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Καρτάλης τόνισε πως ύστερα από έρευνα που διεξήγαγαν οι ίδιοι αλλά και συνάδελφοί τους στο εξωτερικό, προκύπτει αύξηση της έντασης, της συχνότητας και της διάρκειας των ακραίων φαινομένων, γεγονός αρκετά ανησυχητικό αφού οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Εκτιμάται πως η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί έως και 3,4 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στη νότια Ελλάδα έως το 2050. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία του εδάφους και τους καύσωνες επιδεινώνουν τις δασικές πυρκαγιές.

Μέχρι στιγμής για φέτος, οι πυρκαγιές στην Γλυφάδα και τη Βούλα έχουν δείξει έτι μία φορά ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με περισσότερη ενίσχυση στην πρόληψη.

Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι αυτό που περίμεναν από τις κλιματικές προσομοιώσεις το 2040, φαίνεται ότι θα έρθει μία δεκαετία νωρίτερα. Επομένως, πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα, ξεκινώντας από τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν στραφούν τα κράτη στην καθαρή ενέργεια και μετατραπούν σε «επικλιματικά ουδέτερα», δηλαδή πάψουν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος