Γλυφάδα-Βούλα-Βάρη: Αυτοψία στα καμένα, εικόνες από Drone – Τα «γιατί» που ζητούν απαντήσεις

Η φωτιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη ξύπνησε τις πιο άσχημες μνήμες του περσινού καλοκαιριού. Πάνω από 4.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης έγιναν στάχτη, ενώ τουλάχιστον 14 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Επιχειρήσεις εκκένωσης στήθηκαν για ακόμα μία φορά, με κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται μπροστά στα μάτια τους και ανήμποροι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Για την χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής έχει ζητηθεί και η ενεργοποίηση του δορυφορικού ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής (5/6). Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας είναι αποκαρδιωτική και χιλιάδες είναι τα «γιατί» που ζητούν απαντήσεις για το τι προκάλεσε την μεγάλη φωτιά στα νότια προάστια.

Γλυφάδα-Βούλα-Βάρη: Αυτοψία στα καμένα, εικόνες από Drone – Τα «γιατί» που ζητούν απαντήσεις
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Από θαύμα γλίτωσε το σπίτι μου» λέει κάτοικος Βούλας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Όπως εξηγεί το ευτύχημα ήταν ότι από την φωτιά κάηκε η σωλήνα της ΕΥΔΑΠ που έμπαινε στο σπίτι του και δημιουργήθηκε μία «κουρτίνα», 4-5 μέτρα ύψος που έσωσε το σπίτι του. Όπως λέει η πυροσβεστική λειτούργησε άμεσα.

Στη συνέχεια λέει στην κάμερα της ΕΡΤ, ότι ο δήμος είχε καθαρίσει αλλά οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων δεν έρχονται να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εξήγησε πώς μπήκε η φωτιά στην πόλη.

«Η φωτιά μπήκε στην πόλη από την ρεματιά της χλόης. Ήταν μία πάρα πολύ έντονη πυρκαγιά αναπτύχθηκε από τους πολύ ισχυρούς ανέμους αλλά και από την ρεματιά, καθώς εκεί μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα και δεν μπορούσαν να μπουν χερσαίες δυνάμεις ή πυροσβεστικά οχήματα».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και η πολιτική προστασία περίμεναν εκεί ενώ χαρακτήρισε το φαινόμενο «δυνατό και εντατικό» που θα μπορούσε από τους αρμόδιους φορείς που χειρίζονται τα θέματα των πυρκαγιών να είχε σταματήσει εκεί που ξεκίνησε, δηλαδή στους πρόποδες του βουνού.

Γλυφάδα-Βούλα-Βάρη: Αυτοψία στα καμένα, εικόνες από Drone – Τα «γιατί» που ζητούν απαντήσεις
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Οφείλουμε να χτυπούμε τις φωτιές με το μέγιστο της δύναμης μας στην αρχή, πριν γίνουν απειλητικές και μπουν σε κακοτράχαλα μέρη όπου χάνουμε την δυνατότητα μας να την σταματήσουμε».

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου βρέθηκε στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά. «Σκεφτείτε να μην προλαβαίναμε και να καιγόταν αυτός ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν θα μιλούσαμε για φωτιά αλλά για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως ισχυρίζεται η πρώτη φωτιά ξεκίνησε στο όριο της περίφραξης του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ, μάλλον από τον πυλώνα που είναι από πάνω.

«Το πρώτο που κάναμε μαζί με την πυροσβεστική ήταν να μην πειραχθεί ο σταθμός και το πετύχαμε. Δυστυχώς ο ισχυρός αέρας πήγε εστίες φωτιάς σε δύσβατα σημεία όπου εκεί επενέβησαν τα εναέρια μέσα. Σε λίγο ξεκινάμε χωματουργικές εργασίες, μετά και την προφορική έγκριση του δασαρχείου, για να καθαρίσουμε γύρω γύρω τον σταθμό και να απομακρύνουμε μεγάλους θάμνους και αγριελιές. Με δαπάνη του δήμου μας κάνουμε δεύτερη περίφραξη για να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει τον σταθμό» σημειώνει.

«Μέσα στον σταθμό που έχει και ταμπέλα κίνδυνος θάνατος, υπάρχουν χόρτα και εκεί δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε η πυροσβεστική ούτε ο δήμος, γιατί είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ να καθαρίσει» καταλήγει.

Μανιάτης: Από ένα πουλί ξεκίνησε η φωτιά

Από την μεριά του ο Κώστας Μανιάτης πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι «τα δίχτυα υψηλής τάσης, μέσης και χαμηλής τάξης είναι μέσα από διεθνή πρότυπα και γίνονται και συντηρήσεις, όπως ορίζει η ΕΕ».

Όσο για τους καθαρισμούς των χώρων στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ λέει ότι «πρέπει να γίνονται μέχρι τέλος Ιουνίου σύμφωνα με τον κανονισμό». Ακόμα ανέφερε ότι ενημερώθηκε ότι «ένα πουλί κάθισε πάνω στον υποσταθμό και με τον ιονισμό πήραν φωτιά τα φτερά του» κι έτσι ξεκίνησε η φωτιά.

«Η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό εκεί, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε την φωτιά έξω από τον υποσταθμό».

Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής δασικών πυρκαγιών ΑΠΘ, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της πυροσβεστικής η περσινή φωτιά στην Βαρυμπόμπη οφείλεται σε πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας.

Και τόνισε: «Καλύτερη από την καταστολή είναι η πρόληψη και πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη και έγκαιρη συντήρηση της βλάστησης που είναι κάτω από τους πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά μέγιστη επαγρύπνηση». Και εκείνος με την σειρά του σημείωσε ότι ο πολύ ισχυρός άνεμος έκανε δύσκολη την κατάσβεσή της.

Θερμότερο από το κανονικό και «δύσκολο» το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο το κοινό πόρισμα στο οποίο κατέληξαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των Βαλκανίων αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων παγκόσμιων προγνωστικών κέντρων η χώρα μας έχει αυξημένη πιθανότητα να βιώσει φέτος ένα θερμότερο καλοκαίρι από τα συνηθισμένα δηλαδή από το μέσο όρο των καλοκαιριών 1981-2010.

Ήδη οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν πρεμιέρα το Σαββατοκύριακο μαζί δυστυχώς και με τις πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές.

«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής φυσικής Χρήστος Ζερεφός «το καλοκαίρι οι καύσωνες και η θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να οδηγήσουν μαζί με τον άνεμο σε δασικές πυρκαγιές. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κόκκινο, είναι μια περιοχή ευάλωτη στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή για αυτό καλό είναι όλοι να προσέχουμε».

Γ. Οικονόμου: Με κραυγές και δαιμονοποίηση δεν σβήνονται φωτιές – ‘Εχουμε μπροστά μας δύσκολο καλοκαίρι

Πηγή: ΕΡΤ

Drone: Γιώργος Παπαϊωάννου –Τάσος Δεμοίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος