Κιβωτός του Κόσμου: Οι βαπτίσεις μυστήριο και οι νέες καταγγελίες – Κ. Μητσοτάκης: Ιστορία – γροθιά στο στομάχι για όλους

Array

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου“. Στο «μικροσκόπιο» οι καταγγελίες κακοποίησης των παιδιών, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της δομής. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια πολύ στενάχωρη ιστορία – γροθιά στο στομάχι για όλους. «Με βάση τις ενδείξεις αλλάξαμε άμεσα το ΔΣ της Κιβωτού, επιλέξαμε άτομα με υψηλό κύρος και αναγνωρισμένη τεχνογνωσία ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή[…] υπήρχαν πράγματα που δεν γνωρίζαμε και τώρα αποκαλύπτονται». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εκφράζοντας την ευχή η εφαρμογή του να τύχει οριζόντιας στήριξης.

Στο μεταξύ στο “φως” ήρθε νέα μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενου για συστηματικούς ξυλοδαρμούς, αλλά και η διαπίστωση πως πάγια τακτική ήταν οι βαπτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα. Την ίδια ώρα αρχίζει η έρευνα για τα οικονομικά της οργάνωσης από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αλλά και από ορκωτούς λογιστές. Εν τω μεταξύ με εντολή του υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου και κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας ανέλαβε δράση προκειμένου διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατάχρησης κάνοντας ήδη από χθες παράλληλη έρευνα.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην επικεφαλής της “Κιβωτού του Κόσμου”, πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό. Συγκεκριμένα, ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει πρώην τρόφιμος της “Κιβωτού του Κόσμου” μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”. “Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15” τονίζει.

Βαφτίσεις παιδιών ακόμα και εφηβικής ηλικίας, τα οποία μάλιστα είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα, αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: “Οπότε εδώ υπάρχει ένα θέμα και θα κληθεί πάλι η “Κιβωτός” να απαντήσει ποια είναι η νομική βάση και γιατί γινόταν αυτό και να αποδείξει, εάν αυτό ίσχυε και πόσο ίσχυε, σε τι βαθμό“.

Η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών, είναι το πρώτο μέλημα του νέου Δ.Σ. της “Κιβωτού του Κόσμου”. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο, όπως έκανε γνωστό με σχετική γραπτή ανακοίνωση το νέο προσωρινό Δ.Σ.

Εν τω μεταξύ, από το πρωί γονείς, των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στην “Κιβωτό του Κόσμου”, βρέθηκαν στην δομή του Κολωνού ζητώντας να δουν τα παιδιά τους. “Θέλουμε εισαγγελική απόφαση, θέλουμε εισαγγελική παραγγελία. Μας είπαν ότι είναι εδώ (τα παιδιά), αρνούνται να μας τα δείξουν, να τους δούμε για 5-10-15 λεπτά, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος.

Η έρευνα των εισαγγελέων Ανηλίκων για τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, συνεχίζεται, με καταθέσεις καταθέσεις φιλοξενούμενων και εργαζομένων στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ την ίδια ώρα, αιφνιδιαστική επίσκεψη στην δομή Καλαμάτας πραγματοποίησε ο κοινωνικός σύμβουλος της Περιφερειακης Ενοτητας Μεσσηνίας.

Ρεπορτάζ Αλέξανδρος Καλαφάτης, Βάσω Τζανακάκη, Νίκος Κουντούρης, Κώστας Στάμου, Κώστας Γαζούλης (ΕΡΤ Καλαμάτας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος