Τράπεζα Πειραιώς: Εξελίξεις στο χώρο των εργαζομένων στα “κόκκινα δάνεια”

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου των τραπεζοϋπαλλήλων, βρίσκονται οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

To πρωί της Τετάρτης 29/5 στο κτίριο των «κόκκινων» δανείων (RBU) της τράπεζας στη Λ. Μεσογείων, στην Αθήνα, απεργοί εργαζόμενοι και μέλη του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: “χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, των εκατοντάδων εργαζόμενων του RBU που αγωνίζονται να μη χάσουν τη δουλειά τους και τα δικαιώματα τους. Χαιρετίζει την έμπρακτη στήριξη των ταξικών Εργατικών Κέντρων που στέκονται δίπλα στον αγώνα τους.

Η τράπεζα Πειραιώς όπως και όλες οι τράπεζες χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται την εργασία των υπαλλήλων της για να αβγατίζει τα κέρδη της. Εκμεταλλεύεται τον κόπο και τι θυσίες των λαϊκών νοικοκυριών που μάτωσαν για να μπορούν να έχουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους, τον κόπο και τις θυσίες των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα για το μεροκάματο.

Τώρα και αφού έχει χρηματοδοτηθεί με δις ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού, αποφασίζει να μεταβιβάσει τα κόκκινα δάνεια και τους εργαζόμενους σε ξένο fund γιατί η «διαχείρισή» τους δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κέρδη.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που έχει και το πράσινο φως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Φλαμπουράρη τρεις ημέρες πριν τις εκλογές αποδείχτηκαν προεκλογικό τυράκι στη φάκα που έστησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες. Αυτές τις ημέρες άλλωστε τρέχουν 2.000 απολύσεις στην Εθνική τράπεζα και στην ΕUROBANK με τη μορφή της εθελούσιας αποχώρησης. Ο αγώνας των υπαλλήλων της τράπεζας Πειραιώς είναι δίκαιος. Παλεύουν για τη δουλειά τους και για μια ζωή με αξιοπρέπεια και θα κερδίσουν”.

H OTOE

Συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε την Τρίτη η ΟΤΟΕ. Μετά τη λήξη της η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε τα εξής:  “Πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/5/2019 στα γραφεία της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς πολύωρη συνάντηση του Προεδρείου της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου και ανώτερα στελέχη της Τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι στα RBU της Τράπεζας, που ανταποκρίθηκαν καθολικά στο κάλεσμα της ΟΤΟΕ για 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Διοίκησης, με την παρουσία τους και την αγωνιστική τους στάση, συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση η οποία, είχε ζητηθεί από την ΟΤΟΕ από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προαναγγελθείσες αλλαγές σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το μέλλον των εργαζομένων στα RBU.
Αυτή η εξέλιξη άλλωστε ήταν που μας οδήγησε στην ανάγκη της άμεσης συνάντησης και της προκήρυξης των κινητοποιήσεων.

Το Προεδρείο της ΟΤΟΕ διατύπωσε την κατηγορηματική του θέση και πρόταξε τις ομόφωνες θέσεις του κλάδου που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές του, με προμετωπίδα την προστασία της Απασχόλησης, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Η Διοίκηση της Τράπεζας δια του κ. Μεγάλου επιβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται την λύση της δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού με την συμμετοχή και της Τράπεζας.

Δεσμεύτηκε απέναντι στην ΟΤΟΕ ότι:
– Δεν θα υπάρξουν απολύσεις
– Θα διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων
– Η όποια συμμετοχή των εργαζομένων σε μελλοντικό εταιρικό σχήμα θα είναι σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ.
Το Προεδρείο της ΟΤΟΕ εκτιμώντας ότι οι δεσμεύσεις είναι σε θετική κατεύθυνση, καλεί τους Συλλόγους – Μέλη της και το σύνολο των εργαζομένων σε ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την υλοποίηση τους.
Η ΟΤΟΕ και οι Σύλλογοι θα εγγυηθούν, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, αγωνιστικά και συντεταγμένα το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο”.

Σχετικές ειδήσεις:

ΓΣΕΕ: Στηρίζει την ΟΤΟΕ στην απεργία στις υπηρεσίες RBU της Τράπεζας Πειραιώς

24ωρη απεργία στις υπηρεσίες RBU της Τράπεζας Πειραιώς την Τρίτη 28/5

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος