Θρηνούν νεκρούς – Αναζητούν αγνοουμένους – Μετρούν πληγές (video)

Αντιμέτωποι με εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται οι κάτοικοι της Νέας Περάμου και της Μάνδρας ύστερα από την πρωτοφανή σε ένταση και σφοδρότητα βροχή που σάρωσε τα πάντα.

Στο βομβαρδισμένο τοπίο της Δυτικής Αττικής, οι πλημμυροπαθείς θρηνούν 16 νεκρούς, αγωνιούν για 6 συμπολίτες μας που αγνοούνται ακόμα και μετρούν τις τεράστιες καταστροφές.

Για τις φονικές πλημμύρες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες που συνεδρίασαν στο Γκέτεμποργκ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας.

Στις αποθήκες του Μετρό πραγματοποιείται από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα Μηχανήματα της Πολεμικής Αεροπορίας και τους άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αγνοούμενοι καθώς στο σημείο αυτό καταλήγει ο κεντρικός χείμαρρος.

Στο Λιμάνι της Νέας Περάμου γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απομακρυνθούν τα πλοιάρια και οι βάρκες που βούλιαξαν αλλά και οι φερτές ύλες που παρασύρθηκαν και κατέληξαν εκεί.

Μια προσπάθεια για την ανέλκυση ενός πλοιαρίου δεν ολοκληρώθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών. Παράλληλα προχωρούν σταδιακά οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων υδροδότησης. Από το πρωί συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης.

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων των πληγεισών περιοχών στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Μιλούν με πόνο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για τις ατυχείς προσπάθειες να διασώσουν κάποιους άλλους που βρίσκονταν σε κίνδυνο, ενώ άλλοι αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνται. Παράλληλα περιγράφουν με δραματικό τρόπο πως οι περιουσίες καταστράφηκαν και χάθηκαν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Μέτρα υπέρ των πληγέντων

Διευκολύνσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις θεομηνίες στη δυτική Αττική και τη Σύμη προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μεταξύ των μέτρων παγώνει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

Πρόταση για οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες έγινε και από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής για το 2018, το οποίο εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου οικονομική ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Στο μάτι της κακοκαιρίας η κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Το κύμα κακοκαιρίας δοκιμάζει και άλλες περιοχές της χώρας, ευτυχώς χωρίς τραγικές συνέπειες, αλλά σφοδρές καταιγίδες αναμένονται κατά τόπους και τις επόμενες ώρες.

Στο Βαρικό Πιερίας τέσσερις άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε σπίτι και κτηνοτροφική μονάδα, και απεγκλωβίστηκαν με βάρκες από άνδρες της ΕΜΑΚ.

Αυτοψία  της ΕΡΤ στις αιτίες της καταστροφής

Η σφοδρότητα του φαινομένου σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε ρέματα και αλλού βρίσκονται σύμφωνα με τους ειδικούς πίσω από την ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απηύθυνε έκκληση να σταματήσει “το γαϊτανάκι της απόδοσης ευθυνών την ώρα που είναι άταφοι οι νεκροί μας”.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κατερίνα Γράβου, Βαγγέλης Μητρούσιας, Κατερίνα Μπατζάκη, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος