Τα αίτια της καταστροφής στη Δ. Αττική – Αυτοψία της ΕΡΤ – Τι είπε η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου (video)

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι πίσω από την ανείπωτη τραγωδία στη Μάνδρα και την Νέα Πέραμο.

Το όρος Πατέρας, ένα περιαστικό βουνό της Αττικής που διαχρονικά έχει υποστεί “βιασμούς”. Ένα πευκόδασος που είτε κάηκε αρκετές φορές τα τελευταία 30 χρόνια, είτε έγινε παράνομος σκουπιδότοπος, είτε οι πρόποδες του έγιναν οικόπεδα, ακόμη και δρόμοι.

“Το πρώτο εμπόδιο που συναντά το ρέμα είναι η παλαιά εθνική οδός που έχει γίνει μέσα στην κοίτη του ποταμού” τονίζει ο ερευνητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δεληγιαννάκης.

Η φυσική καταστροφή της πλημμύρας αποτελεί ανθρώπων έργα εξηγεί και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές.

Οι εικόνες από την αυτοψία του ερευνητή Γιώργου Δεληγιαννάκη που μίλησε στην ΕΡΤ είναι αποκαλυπτικές. Δείχνουν την πληγείσα περιοχή να έχει υποστεί παρεμβάσεις είτε από τον άνθρωπο είτε από την ίδια την φύση. Όπως για παράδειγμα η κοίτη ενός ρέματος που καταλήγει πάνω σε μάντρα εργοστασίου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου κάνει ακόμα πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. “Θα φύγει όλο το Όρος Πατέρας και θα καταλήξει στη θάλασσα” εκτιμά.

Από τις εικόνες των χειμάρρων που καταλήγουν στην θάλασσα είναι χαρακτηριστικό πως πολλά από τα σκουπίδια που παρέσυραν δεν ήταν από σπίτια ή εργοστάσια αλλά από το βουνό καθώς διάφοροι επιτήδειοι έχουν βρει τις δικές τους χωματερές μέσα στη φύση η οποία σίγουρα ανέχεται αλλά δεν ξεχνά.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 μίλησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία ζήτησε την απόδοση δικαιοσύνης, τάχθηκε υπέρ της διάνοιξης των ρεμάτων και της κατεδάφισης αυθαιρέτων. «Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι» δηλώνει κατηγορηματικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αποδίδοντας σε «κοπτοραπτική» παραπληροφόρησης τη «συστηματική αναπαραγωγή ανακριβών ειδήσεων» από ορισμένα εκδοτικά κέντρα περί αδράνειάς της, επί της μελέτης για την διευθέτηση του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης.
Συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό η κ. Δούρου υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, έχει εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει, από αυτό, το 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία. Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία κατάθεσης της αναφοράς της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ώστε «να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας».:

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος