Θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» σε όλη τη χώρα

Νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε όλη τη χώρα σε 17. Είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Ο» σε όλη τη χώρα, τονίζουν οι επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή η “Ο” έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Λασίθι (8), τη Λακωνία (3), την Αττική (3), το Ηράκλειο (2) και τα Χανιά (1).

Εννέα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 43.000, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καθώς όμως η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου θεωρείται δεδομένη τις ημέρες των γιορτών, από τις 19 Δεκεμβρίου, όσοι εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν PCR test 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Από την υποχρέωση τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η επιδημιολογική κατάσταση αξιολογείται κάθε εβδομάδα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αποφυγή της διασποράς είναι ανοιχτό.

Προς το παρόν υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το ρυθμό των εμβολιασμών. Χθες έφθασαν τις 86.000.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν αφορά άλλες ομάδες από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε θα το κάνουμε, αυτή τη στιγμή δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας η επέκταση (υποχρεωτικότητας) σε κάποια άλλη κατηγορία” δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Σε όσους έχουν νοσήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συστήνει να μην επαναπαύονται και να προγραμματίσουν άμεσα την Τρίτη δόση.

«Η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που νόσησαν. Όλοι όσοι έχετε νοσήσει θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.696 κρούσματα, 692 διασωληνωμένους και 96 θανάτους.

Η παγκόσμια κοινότητα ερευνά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής «Ο» και τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής είναι ότι αν και έχουν σχεδιαστεί για προηγούμενα στελέχη του ιού, προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος