Παπαευαγγέλου: Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν από τον ιό, όχι από το εμβόλιο – Οι έφηβοι δείχνουν το δρόμο

«Καλώ και πάλι όσους φοβούνται και δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν και να καταλάβουν ότι δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο, αλλά από τον ιό», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι οι «έφηβοί μας έδειξαν το δρόμο».

«Μέχρι σήμερα 1 στους 2 εφήβους στη χώρα ηλικίας 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ο εμβολιασμός παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο ξεπερνά το 70% και στη Γ’Λυκείου σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Αττική αγγίζει το 100%», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου υπογραμμίζοντας ότι το όφελος του εμβολιασμού είναι ήδη εμφανές στην ομάδα αυτή.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες και ότι αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται μόνο στη Λακωνία, το Λασίθι και τη Λευκάδα.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι βρίσκεται πλέον παντού και κατέστησε σαφές ότι θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητα της φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήδη προκαλεί περισσότερες από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σαφές είναι επίσης, πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, ότι η Ομικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από το στέλεχος Β ή Δ και θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο.

«Συνεπώς καθώς προετοιμαζόμαστε για την διασπορά και τελικά την επικράτηση της Όμικρον στη χώρα, το πρώτο μας ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να εμβολιαστείτε», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τέλος, με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ήδη στις ΗΠΑ, ένα στα πέντε παιδιά 5-11 ετών έχει κάνει μια δόση εμβολίου και 9,4% αυτής της ηλικιακής ομάδας, δηλαδή περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. «Δεν έχει υπάρξει καμία, μα καμία, ένδειξη απρόσμενης παρενέργειας», ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου και κατέληξε:

«Αναλογιστείτε πόσες φορές τα προηγούμενα χρόνια σας είχαμε παροτρύνει να εμβολιάσετε τα παιδιά σας βασιζόμενοι σε μελέτες όπου τα εμβόλια είχαν χορηγηθεί σε 60 ή  100 χιλιάδες παιδιά για να τα προστατέψετε από νοσήματα που θα συναντούσαν στο μέλλον. Ενώ σήμερα σας καλούμε να εμβολιάσετε τα παιδιά σας με ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ ο ιός είναι ανάμεσά μας σήμερα».

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος