Κατέληξαν 88χρονη και 50χρονος-Το πρώτο θύμα στη Θεσσαλία- Ξεκινούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

Ο θάνατος 88χρονης που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αττικόν”, αλλά και ο πρώτος θάνατος στη Θεσσαλία, με θύμα 50χρονο Ρομά από τον οικισμό της Ν. Σμύρνης που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ανεβάζουν σε 146 τον αριθμό των συμπολιτών μας που κατέληξαν. Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα, εκ των οποίων 1.040 είναι ενεργά. 34 νοσηλεύονται, 71 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από τα υπόλοιπα, 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο και 945 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή την σταδιακή επάνοδο στη νέα κανονικότητα.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση παρατέθηκε και η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

Από τα 2626 κρούσματα, 1.496 (55,9%) καταγράφηκαν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία, 160 ήταν στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δ. Ελλάδα, 93 στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων νομών κανένα κρούσμα δεν κατεγράφη στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα.

Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά, 85, Κοζάνη, 71, Ξάνθη 52, Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 59, ο δήμος Χαλανδρίου με 52, ο δήμος Γλυφάδας με 49, ο δήμος Περιστερίου με 46, ο δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Κηφισιά, Καστοριά, Φιλοθέη-Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ξάνθη, Εορδαία και Νέα Ιωνία παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού πληθυσμού του δήμου.

Οι πρώτες Κινητές Ομάδες

Από σήμερα ξεκινούν οι Κινητές Ομάδες για την αντιμετώπιση της COVID-19 και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. «Οι Ομάδες θα ξεκινήσουν από κλειστές δομές, όπως οι προνοιακές δομές, οι φυλακές κ.ά.», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι στόχος είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και εξήγησε πως θα γίνεται μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού, και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020»και έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ.

Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, επομένως είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προκειμένου να δούμε τη διασπορά της νόσου», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Βαγγέλης Μητρούσιας
Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος