Σταδιακή επαναφορά και “νέα κανονικότητα”: “Χέρια-Αποστάσεις-Μάσκα” (video)

Μερική άρση των μέτρων περιορισμού σήμανε σήμερα στις 6 το πρωί σηματοδοτώντας μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας την έναρξη μιας νέας φάσης υψηλής προσοχής και επιφυλακής, προκειμένου η προσπάθεια για επιστροφή να μην μεταβληθεί σε υποχώρηση έναντι του SARS-CoV-2. Από σήμερα δεν υφίσταται η υποχρέωση της αποστολής sms στο 13033 ή της χειρόγραφης βεβαίωσης για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και ανοίγουν καταστήματα, κάνοντας ακόμα πιο σημαντική την τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας, υγιεινής, αλλά και ατομικής ευθύνης.


«Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς περιέγραψε χθες τις δύο γραμμές μάχης πίσω από τις οποίες, όλοι πρέπει να στοιχηθούμε και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε με την ίδια συνέπεια και επιμονή.

Πρώτον: Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο είτε όπου αυτό συνιστάται.
Δεύτερον: τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων.

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη σημασία της σωστής χρήσης της μάσκας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Αν τηρούμε τους κανόνες, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός. «Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα φαντάζει μονόδρομος», είπε.

Από σήμερα επαναλειτουργούν τα βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Οι αρχές δίνουν οδηγίες για την κατασκευή μάσκας στο σπίτι από απλό ύφασμα, μέσα από τη μετάδοση σχετικού σποτ υπό τον τίτλο “Μένουμε ασφαλείς” το οποίο λαμβάνει στην καθημερινότητά μας τη θέση του μηνύματος “Μένουμε Σπίτι”.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος