Στα όριά τους ΜΕΘ και Σύστημα Υγείας – Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η εβδομάδα αυτή, καθώς θα κρίνει αν παραταθεί το δεύτερο lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου, ενδεχομένως με ακόμη αυστηρότερα μέτρα, ώστε να ανασχεθεί η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα ή αν υπάρξουν σημάδια σταθεροποίησης ή και μείωσης ως προς όλα τα μεγέθη. Στα όριά τους ΜΕΘ και Σύστημα Υγείας ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλία, ενώ πιέσεις δέχονται όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Συναγερμός στο γηροκομείο Αγρινίου.

Σοκ και θλίψη προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους και τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν δραματική αύξηση, με 71 θανάτους, 1.698 νέα κρούσματα και 392 διασωληνωμένους ασθενείς.

Θλίψη έχει προκαλέσει ο χαμός ενός ακόμη νέου ανθρώπου από κορονοϊό, ενός 42χρονου πνευμονολόγου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ήταν μόλις 42 ετών και πατέρας τριών παιδιών. Τον περασμένο Αύγουστο είχε ανεβάσει ανάρτηση στο Facebook, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για rapid test, με έναν στους τρεις να είναι θετικός. Οι περισσότεροι λαμβάνουν αγωγή και παραμένουν στο σπίτι. Η πληρότητα στο νοσοκομείο είναι στο 99,5%.

Όπως αναφέρει ο Χρ. Παπαστεργίου, γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι κενό στη ΜΕΘ.

Ανάλογη η εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ, όπου στη χθεσινή εφημερία έγιναν 70 εισαγωγές, ενώ πλέον χρειάζονται διασωλήνωση και αρκετοί ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Στον ΟΑΣΘ εντοπίστηκαν 51 κρούσματα σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% του συνόλου των εργαζομένων, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Γ. Σκόδρας.

Στη Λάρισα, ο Ιατρικός Σύλλογος απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες, να δωρίσουν αναπνευστήρες στα δύο νοσοκομεία της πόλης, καθώς οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει.

Σε καραντίνα παραμένει έως την Τετάρτη η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς εντοπίστηκαν 25 κρούσματα σε ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται, τουλάχιστον έως την Τετάρτη, προγραμματισμένες χημειοθεραπείες.

Συναγερμός έχει σημάνει στο γηροκομείο Αγρινίου, όπου εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα σε εργαζόμενους. Μια τρόφιμος νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα, ενώ άλλη ηλικιωμένη κατέληξε. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε στο ίδρυμα και πραγματοποιεί τεστ στους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους. Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 79 τρόφιμοι.
Στο νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονται 20 άτομα στην κλινική Covid , ενώ δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρέθηκαν θετικοί.

Δωρεάν rapid test πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα ο ΕΟΔΥ (10:00-16:00), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στα Τρίκαλα (παλαιά Ζωαγορά, οδός Κλειδωνοπούλου), στην Άνδρο (Μπατσί), στην Καλαμάτα (Μέγαρο Χορού), στην Ξάνθη (απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου), και στον Τύρναβο (κλειστό Γυμναστήριο).

Περιμένουμε την επίδραση των μέτρων, έχουμε μια μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, η όλη προσπάθεια είναι να μην περάσουμε σε ένα στάδιο δυσάρεστο και δυσάρεστες διαδικασίες, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα που πάρθηκαν δεν μπορεί να μην οδηγήσουν στην ελάττωση των κρουσμάτων, είναι πολύ σκληρά, περιμένουμε τη βελτίωση των δεικτών.

Δεν θα είναι ένα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το κράτος έχει αναλάβει την οργάνωση πολλών εμβολιαστικών κέντρων για να είναι προσιτό σε πολλούς, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος