Μαξίμου: Άμεσα υλοποιήσιμα τα αιτήματα για τις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις (video)

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα καταργηθούν οι ηλικιακές προϋποθέσεις στις συντάξεις χηρείας απέσπασαν οι συνταξιούχοι, κατά την συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως γνωστοποίησαν οι ίδιοι. Πρόσθεσαν ακόμη ότι η κυβέρνηση δέχτηκε να εισάγει ρύθμιση που θα επαναφέρει το ύψος της σύνταξης χηρείας στο 70% των χρημάτων που λάμβανε ο θανών, έναντι 50% που είναι σήμερα.

Δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση εκπροσώπων των συνταξιούχων με τον Πρωθυπουργό. Εποικοδομητική η συζήτηση, δίκαια τα αιτήματα των συνταξιούχων, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε από τους συνταξιούχους η κυβερνητική προσπάθεια να σταματήσει ο “κατήφορος” των συντάξεων.

Απαντήσαμε στα άμεσα υλοποιήσιμα ζητήματα, δηλαδή στις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις, διευκρίνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος έχει κατανεμηθεί.

Αναφορικά με τα αναδρομικά ειδικότερα, η υπουργός υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι, κάθε φορά που δημιουργείται χώρος, να υποστηρίζονται οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, εκπροσωπώντας το συντονιστικό των συνταξιούχων, είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Κάλεσε δε, τους συνταξιούχους να μην τρέχουν στα δικαστήρια και να πιστέψουν ότι με πολιτική απόφαση έκοψαν τις συντάξεις και με πολιτική απόφαση θα δοθούν. Ο κ. Κουμπούρης δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων χηρείας με κατάθεση τροπολογίας. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα, γιατί τα χρήματα είναι πολλά.

Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξετασθεί το θέμα της απόδοσής τους σε μόνιμη βάση. Για τις 120 δόσεις, ο κ. Κουμπούρης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι για όσους οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει ρύθμιση με «κούρεμα» των οφειλών και καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις, με μικρότερη δόση τα 50 ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος