Κρούσματα: “Η βρετανική μετάλλαξη έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα κατά 50%”

Κάλεσμα στον κόσμο να ξεπεράσει την αμφισβήτηση που υπάρχει για την χρηστικότητα των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την μετάδοση του κορονοϊού, καθώς αυτά επαρκούν, εάν τα εφαρμόσουμε αυστηρά και με σύνεση, απηύθυναν από την ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Μάλιστα ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στη Βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, που “σαρώνει” την Κρήτη, επισημαίνοντας ότι έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα κατά 50% που σημαίνει και αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

“Τα περιοριστικά μέτρα μετάδοσης του κορονοϊού επαρκούν, εάν τα εφαρμόσουμε αυστηρά και με σύνεση, όπως πέρυσι τον Μάρτιο, αλλά το σημαντικό είναι να μιλήσουμε για το πως θα ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ζήτημα είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια όταν θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων” επισήμανε ο Δημοσθένης Σαρήγιαννης. “Στις 16 Μαρτίου θα μπορούσαμε να συζητάμε για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με click-away, αλλά με πολύ περιορισμένους και συγκεκριμένους όρους ασφαλείας. Αυτό όμως θα εξαρτάται από το πόσο αυστηρά και με σύνεση θα εφαρμόσουμε τα περιοριστικά μέτρα τώρα” επισήμανε.
“Θα πρέπει να πάμε στη λογική εφαρμογής των μέτρων του προηγούμενου Μαρτίου” τόνισε. “Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, έχουν να κάνουν με τη λογική ότι πρέπει να μειώσουμε τις επαφές μας. Που σημαίνει στον μεγαλύτερο βαθμό να μείνουμε στο σπίτι. Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, που επιτρέπονται, για να μην μηδενίσουμε τελείως τις “κοινωνικές μας ανάγκες”
“Είναι θέμα ποιοτικής κατανόησης του προβλήματος” σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα σημείωσε “Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε ως ένα βαθμό να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν. Δεν υπάρχει η ψυχολογία και τα απόθεματα σε έναν λαό όπως οι Έλληνες για να πειθαρχήσουν πολύ καλά. Θα πρέπει να μας γίνει δεύτερη φύση το γεγονός της ατομικής προστασίας, της ευθύνης, της καθαριότητας, της αντισηψίας και της κοινωνικής απόστασης. Το lockdown λογίζεται σαν ένα μέτρο αποσυμφόρησης του υγειονομικού συστήματος, δεν λογίζεται ως μέτρο που θα αλλάξει ριζικά την πανδημία”.

Οι προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων του κ. Τζανάκη είναι δυσοίωνες: “Σύμφωνα με τις αναλύσεις που “τρέχουμε”, θα τρέξουμε μέχρι τέλος του Μάρτη με τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά υψηλά τετραψήφια. Προεξόφλησε ότι “15 με 16 Μαρτίου θα μας βρει με κρούσματα 1.500 με 2000, ίσως και παραπάνω, γιατί υπάρχει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση της διαδικασίας. Επομένως το εάν θα σκεφτούμε να ανοίξουμε και πως θα ανοίξουμε είναι πολύ ρευστό αυτή τη στιγμή”.

Γιατί η Βρετανική μετάλλαξη “σαρώνει” την Κρήτη

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ν. Τζανάκης, “η βρετανική μετάλλαξη είναι ένα τροποποιημένο στέλεχος, το οποίο φέρει στην ουσία 21 διαφορετικές μεταλλάξεις στο ιικό σωμάτειο. Όλη αυτή η γονιδιακή αλλαγή έχει τροποποιήσει το στέλεχος, ευτυχώς όχι χειρότερα ως προς την τοξικότητα, αλλά πολύ χειρότερα ως προς την μεταδοτικότητα. Υπάρχουν διάφορες μελέτες- διφορούμενες μελέτες- που λένε ότι η μεταδοτικότητα αυξάνει από 30-70%.
Στην Κρήτη έχουμε σχεδόν καθολική επικράτηση του Βρετανικού Στελέχους του κορονοΪού και εμπειρικά τείνουμε να υιοθετήσουμε ένα βαθμό μεταδοτικότητας τουλάχιστον 50% παραπάνω από το πρώτο στέλεχος. Αυτό  σημαίνει και αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της Βρετανικής μετάλλαξης. Νοσούν νεαρώτερα άτομα και υπάρχει καλύτερη έκβαση της Covid-19″, σημείωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος