Ασφυκτική η πίεση στο σύστημα Υγείας – Κρούσματα σε γηροκομείο στον Λαγκαδά (video)

Πιο σαρωτικό από το πρώτο αποδεικνύεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί, τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και οι θάνατοι να αυξάνονται.

Σε γηροκομείο του Λαγκαδά 11 τρόφιμοι από τους 55 διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό όπως και μια νοσηλεύτρια. Σε σοβαρότερη κατάσταση είναι μία 80χρονη, η οποία διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, στις φυλακές Διαβατών εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό 59 κρατούμενοι και έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και ήδη ένας υπάλληλος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με πνευμονία.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν δύο αρνητικά ρεκόρ. Οι θάνατοι ανήλθαν σε 35 μέσα σε μια μέρα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 396 εντοπίζονται στην Αττική, 483 στη Θεσσαλονίκη, 125 στην Πέλλα, 106 στο Κιλκίς και 86 στις Σέρρες.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 300, ενώ τα εξιτήρια είναι πολύ λιγότερα, ανέρχονται καθημερινά σε 10-120. Η διαφορά αυτή αθροίζεται καθημερινά στο σύστημα Υγείας.

Οι απλές κλίνες για κορονοϊό σε όλη τη χώρα είναι σήμερα 4.452 (οι 442 είναι στην Αττική) και είναι κατειλημμένες συνολικά οι 2.059. Οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι 420 σε όλη τη χώρα, 259 είναι κατειλημμένες, 161 κενές (38%).

Ο χρόνος παραμονής ασθενούς στο νοσοκομείο σε απλές κλίνες είναι από 7 έως 10 ημέρες. Στις ΜΕΘ, από μία έως τρεις εβδομάδες. Ως εκ τούτου, δεν θα δούμε αυτόματα να αποσυμπιέζεται το σύστημα Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%. Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» εκκενώθηκε για να μετατραπεί σε νοσοκομείο που υποδέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό. Μέχρι το πρωί που τελείωσε η εφημερία του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη, είχαν γίνει 70 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Η διάρκεια του παρόντος lockdown θα κριθεί από το μέγεθος της μείωσης των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων -που ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 2.050 στα τμήματα COVID-, και των διασωληνωμένων· αυτές είναι οι βασικές παράμετροι για την εκτίμηση της κατάστασης, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις».

H χρήση μάσκας θα είναι απαραίτητη τους επόμενους μήνες, η Covid-19 είναι απρόβλεπτο νόσημα, σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι».

Σχετικές ειδήσεις:

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Λία Χριστάρα, Φρόσω Βαρβάρα
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος