Καθημερινότητα σε ρυθμούς lockdown – Όλα όσα μπαίνουν σε εφαρμογή

Με την έναρξη της νέας εβδομάδας από σήμερα Δευτέρα τίθενται σε ισχύ το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον πρωθυπουργό εισάγοντάς μας καθολικά στο δεύτερο γενικευμένο lockdown. Πάντως η κίνηση στους δρόμους η κίνηση είναι αυξημένη.

Στόχος του δεύτερου lockdown η δραστική ανάσχεση του επιδημιολογικού κύματος, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν ότι η άρση των μέτρων δεν μπορεί να αναμένεται πριν την υποχώρηση των κρουσμάτων σε αριθμούς τριψήφιους. Η χώρα χθες κατέγραψε τα ζοφερά ρεκόρ των 35 θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο και των 228 διασωληνωμένων ασθενών, την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται στα όριά του από τις αθρόες εισαγωγές στις κλινικές Covid.<!–m

Δείτε το ΦΕΚ με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα

Σημειώνεται ότι ανακοινώθηκε διπλασιασμός των προστίμων στα 300 ευρώ για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή χωρίς SMS, για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων.

Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση. Επιπλέον, ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και ποιες όχι

Από το Σάββατο το λιανεμπόριο και η εστίαση σε επίπεδο καθήμενων – επιτρέπεται take away και delivery- έχουν κατεβάσει ρολά και από σήμερα Δευτέρα και τα κομμωτήρια, που είχαν πάρει παράταση για το σαββατοκύριακο.

Λειτουργούν: καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) με το κανονικό τους ωράριο, e-shop, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθαριστήρια, περίπτερα (24ώρο), φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικής, και pet shops, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

Επίσης λειτουργεί κανονικά ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας.

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, και όλων συνολικά των χώρων θεάματος, των σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Καθημερινότητα σε ρυθμούς lockdown – Όλα όσα μπαίνουν σε εφαρμογή
EUROKINISSI

Ανοιχτά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια

Από σήμερα κάνει πρεμιέρα η τηλεκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια. Η έναρξη των μαθημάτων για τα Λύκεια θα είναι στις 8:00 το πρωί και στις 8:30 για τα Γυμνάσια. Η διάρκεια της διαδικτυακής διδασκαλίας για κάθε μάθημα θα είναι 40 λεπτά. Όσοι μαθητές δεν εμφανίζονται θα λαμβάνουν απουσία.

Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά. Οι γονείς μαθητών για τη μετάβαση και αποχώρηση των παιδιών τους από το Σχολείο θα πρέπει από αύριο να στέλνουν μήνυμα στο 13033 επιλέγοντας τον κωδικό 4. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν στην τσάντα το έντυπο μετακίνησης που δίδεται από το κάθε σχολείο,

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν επίσης τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα παρέχεται και από τα Φροντιστήρια.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και αναλαμβάνει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πώς θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες στην καραντίνα

Με το απαραίτητο  προσωπικό θα λειτουργήσει το δημόσιο στην καραντίνα.

Ειδικότερα, στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό.
– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και οι οποίοι παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία
– Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν
ραντεβού.
– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
– Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως εννέα (9) ατόμων.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εργασίας εξ αποστάσεως, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού. Όσοι φροντίζουν παιδιά με σοβαρά νοσήματα μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως ή να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 100 πιστοποιητικά βεβαιώσεις,εξουσιοδοτήσεις  και δεκάδες άλλα έγγραφα είναι διαθέσιμα στην εθνική διαδικτυακή πύλη Ερμής

Οι περισσότεροι δήμοι έχουν αναπτύξει ψηφιακές υπηρεσίες στον επίσημο ιστότοπό τους.

Στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας απαγορεύεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών και οι μονές δεν δέχονται κοινό. Οι κηδείες, γάμοι βαφτίσεις τελούνται παρουσία έως 9 ατόμων.

Καθημερινότητα σε ρυθμούς lockdown – Όλα όσα μπαίνουν σε εφαρμογή
(EUROKINISSI)

Οι κανόνες για τις μετακινήσεις

Από το Σάββατο ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr

Κατεβάστε το έγγραφο

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ο κωδικός αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες και με την έκκληση από τις αρχές να είναι λελογισμένες, ώστε τα μέτρα να αποδώσουν στο μέγιστο και το ταχύτερο:

SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους:

SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.

SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα:

SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ). Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Κυκλοφορία μεταξύ 21:00 – 05:00 θα πραγματοποιείται όπως τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας αφού σταλεί μήνυμα στο 13033 ή με την επίδειξη εντύπων μετακίνησης και όπως έχει ήδη διαμηνυθεί αυτές τις ώρες οι έλεγχοι από τις αρχές θα είναι εντατικοί.

Καθημερινότητα σε ρυθμούς lockdown – Όλα όσα μπαίνουν σε εφαρμογή
(EUROKINISSI)

Μετάβαση στην εργασία

Για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.

Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά τη Βεβαίωση που εκδίδεται από την ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση τύπου Α.

Τι ισχύει για ταξί και συγκοινωνίες

Για τις μεταφορές με συγκοινωνίες, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Μετακινήσεις μεταξύ νομών

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.

Για τη μετακίνηση ιδιοκτητών αγροτεμαχίων για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων απαιτείται επίδειξη του Ε9.

Lockdown: Τι ισχύει για τις πτήσεις από τη Δευτέρα έως τις 30 Νοεμβρίου

Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό ενώ από σημέρα Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης της ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Από τη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19, έως 72 ώρες πριν.

Η ίδια υποχρέωση ισχύει από την Τρίτη και για τα χερσαία σύνορα.

Τι ισχύει για τον αθλητισμό

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τον αθλητισμό επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος