Εποχική γρίπη: Με ιατρική συνταγή τα αντιικά- Κλειστά σχολεία (video)

Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, (8 την τελευταία εβδομάδα), εκ των οποίων οι 19 (90,5%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%). Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 13 θάνατοι αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Επίσης, δηλώθηκαν 34 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ σε 88. Συνολικά έχουν καταγραφεί 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Η εποχική γρίπη σύμφωνα με ειδικούς, δεν έχει ακόμα κάνει τον κύκλο της, ενώ  κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και το ποσοστό αποχής των μαηθτών κυμαίνεται από 30%-70%, με βάση και την οδηγία να μένουν τα παιδιά σπίτι εάν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα. Προληπτικά δεν λειτουργούν για τρίτη ημέρα σήμερα τέσσερα νηπιαγωγεία σε δύο σχολικά κτήρια στα Μελίσσια, ενώ αύριο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Στην Κρήτη, το μωρό που γεννήθηκε με συμπτώματα του ιού της γρίπης, σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Με ιατρική συνταγή τα αντιικά φάρμακα

«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία», ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου, όπως τονίζεται, να διασφαλιστεί η διάθεση σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι είναι διαθέσιμα 50.000 εμβόλια και  200.000 αντιικά φάρμακα.

Θετικά είναι τα μηνύματα για την κατάσταση της υγείας βρέφους που νοσηλεύεται στη Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων με συμπτώματα γρίπης.

Εκτός από το βρέφος στην παρούσα φάση νοσηλεύονται 12 συνολικά ασθενείς. Ένας στο ΠΑΓΝΗ, 6 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δύο στη ΜΕΘ στα Χανιά.

Περισσότερα από 70 είναι τα σχολεία που παραμένουν κλειστά στην Ήπειρο, αφού σήμερα προστέθηκαν άλλα 16.

Στο νομό Πρέβεζας 21 σχολεία έκλεισαν λόγω υψηλού ποσοστού κρουσμάτων. Εννέα από αυτά είναι στο δήμο της Πρέβεζας και άλλα 12 στο δήμο Ζηρού. Έντονο είναι το πρόβλημα και στο δήμο της Πάργας.

Μετά από εισήγηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλείνουν στην πόλη των Ιωαννίνων 36 συνολικά σχολεία για σήμερα και αύριο, Παρασκευή 31/1.

Για σήμερα και αύριο δεν θα λειτουργήσουν όλοι οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, 25 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά σχολεία του δήμου Δράμας.

Στη Θεσσαλονίκη, κλειστά είναι 25 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Λαγκαδά, Κορδελιού-Ευόσμου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες, αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες, μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.

Υγειονομικός συναγερμός σε Βουλγαρία-Ρουμανία

Ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη Η1Ν1 στη Ρουμανία έφτασε τους εννέα, όπως ανακοίνωσαν το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου των Μεταδοτικών Ασθενειών και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ρουμανίας. Το τελευταίο θύμα της γρίπης ήταν ένα βρέφος ηλικίας 11 μηνών στην επαρχία Βασλούι, που δεν είχε εμβολιαστεί και διαγνώστηκε με γρίπη Α, υποτύπου (H1).

Στη Βουλγαρία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης ανέρχονται σε 227 ανά 10.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, επιδημία γρίπης “καλύπτει” το 1/3 της συνολικής επικράτειας της χώρας. Με την επιδημία να καλύπτει 19 περιφέρειες και 1.895 κλειστά σχολεία, ο επικεφαλής επιθεωρητής υγείας, Άνγκελ Κούντσεφ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν απίθανο να κηρυχθεί κατάσταση επιδημίας γρίπης σε πανεθνικό επίπεδο, διότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κρούσματα γρίπης να ήταν καταγεγραμμένα σε όλη τη χώρα.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ; Σοφία Πατραμάνη, Τασούλα Κρητικού, Κώστας Παπαθεοδώρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος