Σε νέα κρίσιμη φάση η πανδημία στη χώρα – Στα 151 τα νέα κρούσματα κορονοϊού (video)

Σε νέα κρίσιμη φάση περνά η πανδημία στην Ελλάδα. Παρά τις δραματικές συστάσεις της Πολιτείας και των επιστημόνων, τα κρούσματα αυξάνονται, κυρίως λόγω συνωστισμών, αλλά και της επιμονής νέων ανθρώπων να μην συμμορφώνονται στα μέτρα περιορισμού. Εκατόν πενήντα ένα νέα κρούσματα της Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή. Από αυτά τα 139 είναι εγχώρια και τα υπόλοιπα 12 εισαγόμενα  (7 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 5 προσήλθαν αυτοβούλως). 

Όσον αφορά τα εγχώρια κρούσματα, καταγράφηκαν 46 στην Αττική (τουλάχιστον 30 στον Πόρο), 38 στη Θεσσαλονίκη και 17 στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Πλέον η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα και τα κρούσματα εντοπίζονται σε άλλες 20 περιφέρειες6 στη Λάρισα, 4 στην Πέλλα, από 3 σε Κέρκυρα και Μαγνησία, από δύο σε Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ροδόπη, Φλώρινα και από ένα σε Λέσβο, Χανιά, Κορινθία, Δράμα, Ημαθία, Κοζάνη, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Σε νέα κρίσιμη φάση η πανδημία στη χώρα – Στα 151 τα νέα κρούσματα κορονοϊού (video)

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 5.270 (το 54,6% άνδρες), εκ των οποίων 1.379 (26,2%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49,5%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατέσσερις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Τρεις (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε 211 ανήλθαν συνολικά τα θύματα του κορονοϊού, καθώς μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την Covid-19:

covid-gr-daily-report-20200807

Νέα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού

  • Την επέκταση της απαγόρευσης όρθιων πελατών στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης έως το τέλος Αυγούστου ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Στο ίδιο διάστημα δεν θα επιτρέπονται λιτανείες και εμποροπανηγύρεις. Πάντως, η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι θα πραγματοποιούνται οι λιτανείες, εκτός και αν αλλάξει τελικά το νομοθετικό πλαίσιο. Αναφέρει ότι οι λιτανείες θα πραγματοποιούνται χωρίς συνωστισμό και με μεγάλη προσοχή, κάνοντας συστάσεις στους πολίτες.
  • Από την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, επισκέπτες από τη Μάλτα θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Θεσσαλονίκη: Αυστηροποίηση υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω αυξημένων κρουσμάτων

Αυστηροποιούνται τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έδωσε σχετική εντολή και κάλεσε τους αντιδημάρχους να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ήδη προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Μεταξύ των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι και ένα 10χρονο κορίτσι. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε ηλικίες από 19 έως 39 ετών.

Ανόδος κρουσμάτων και στον Πόρο – Σε ισχύ επιπλέον μέτρα

Στα 30 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Πόρο, όπου ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 11.00 το βράδυ έως τις 07.00 το πρωί, κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες και λαϊκές αγορές, οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Δείτε την αυτοψία της ΕΡΤ στον Πόρο (video).

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με τις δημοσιεύσεις και τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος