Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων-Aυτοψία της ΕΡΤ στον Πόρο (video)

Ανοιχτό παραμένει κάθε ενδεχόμενο για την επιβολή οποιουδήποτε μέτρου χρειαστεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά στη χώρα, κι ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 153 σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας. Σε ισχύ τοπικό lockdown στον Πόρο, μετά την αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που πλέον φτάνουν τα 30 στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Από σήμερα, απαγορεύονται στον Πόρο οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους άνω των 9 ατόμων, όλα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 11 το βράδυ και η χρήση της μάσκας θα είναι παντού υποχρεωτική.

Καταγγελίες από τον Δήμο για πλημμελείς ελέγχους από την Αστυνομία

Ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μίλησε στην απεσταλμένη της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου για την κατάσταση στο νησί.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε πως υπήρχε ανοχή από την αστυνομία καθώς δεν προχωρούσε στους προβλεπόμενους ελέγχους με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στα χέρια του δήμου. “Ο δήμος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, χωρίς να έχει δημοτική αστυνομία έκανε όσους ελέγχους μπορούσε, ώστε να στείλει το κατάλληλο μήνυμα”, είπε, καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία με τη στάση της περνούσε μήνυμα μη παρέμβασης, κάτι για το οποίο ο ίδιος εγγράφως είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα όπως είπε, όταν η αστυνομία αναγκαζόταν από δικές του πιέσεις να κάνει ελέγχους, είτε αυτοί αφορούσαν άσχετα πεδία, είτε βρίσκοντας παραβάσεις, αγνοούσε την υπάρχουσα νομοθεσία για τη διασπορά κορονοϊού, πχ για προσωρινή σφράγιση, εφαρμόζοντας παρωχημένους νόμους. Επιπλέον είπε πως στην περίπτωση που ο δήμος επέβαλε σφράγιση, με δικαστικές αποφάσεις έγινε αναστολή τους. “Θα υποστούμε μια τεράστια ζημιά διότι κάποιες αρχές, δικαστικές και αστυνομικές, έπαιξαν μαζί μας” είπε, προσθέτοντας πως διαμαρτυρόταν συνεχώς για ζητήματα αστυνόμευσης. 

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ) εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία, όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας-Αιματολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων καθώς άνοιξαν τα σύνορα της χώρας και υπήρξε εσωτερική μετακίνηση των πολιτών λόγω διακοπών. Τόνισε ότι θα πρέπει να παίρνονται μέτρα, όπως τοπικά lockdown, προκειμένου να υπάρξει κάμψη της μετάδοσης του επικίνδυνου αυτού ιού.

Ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας, με μεγάλη σαφήνεια γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα αυτά να συνάδουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα και να είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες. Υπογράμμισε ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου τα μέτρα αποδίδουν όταν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για το πρέπει να γίνει, εξηγούνται τα μέτρα αυτά και βλέπει τα αποτελέσματα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος