Ενεργοποιούνται οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι ευνοϊκές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που θα αφορούν την ελάχιστη δόση, το επιτόκιο και κυρίως τις οφειλές των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του επιτοκίου θα γίνει αυτόματα, ενώ νέα ηλεκτρονική αίτηση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν όσοι επιθυμούν να καταβάλλουν την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ, όσα φυσικά πρόσωπα θέλουν να αποπληρώσουν νωρίτερα το χρέος για να γλιτώσουν μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων, καθώς και όσες επιχειρήσεις θέλουν να βελτιώσουν τους όρους αποπληρωμής του χρέους όσον αφορά τον αριθμό και το ποσό των δόσεων.

Περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το Δημόσιο από περίπου 240.340 φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αναμένεται να αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα ισχύσουν οι αλλαγές και ως πρόσθετο κίνητρο για ένταξη στη ρύθμιση, «παγώνουν» οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα, ενώ «ξεμπλοκάρονται» οι δεσμευμένοι λογαριασμοί.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, καταργούνται μεν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Έτσι, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να καταβάλλουν την οφειλή τους:

  • Σε εφάπαξ πληρωμή, υπάρχει απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.
  • Σε 2- 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.
  • Σε 5- 12 δόσεις, έκπτωση 85%. Σε 97- 120 δόσεις, μείωση τόκων και προσαυξήσεων κατά 10%.

Την ίδια ώρα Υπουργείο Εργασίας και υπηρεσίες των ταμείων εργάζονται πυρετωδώς για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες στους ασφαλιστικούς φορείς προκειμένου να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το επιτόκιο στις δόσεις μειώνεται στο 3% από το 5% κάτι που ζητούσαν οι οφειλέτες και έτσι ενισχύεται η ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος