Δ. Παρασκευής στην ΕΡΤ: Ο ιός διασπείρεται ραγδαία αλλά έχει πιο σύντομη διάρκεια

Την εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή του κύματος, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κύμα αυτό διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, κάτι που βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά της ραγδαίας εξάπλωσης αλλά σύντομης διάρκειας. «Αυτό καταγράφεται στα θετικά», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα μέτρα που αρχικά είχαν εξαγγελθεί για μετά την Πρωτοχρονιά επισπευσθούν και εφαρμοστούν άμεσα, είναι αρκετό, ο κ. Παρασκευής υπενθύμισε ότι η πανδημία μάς έχει διδάξει ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας, «ευτυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω των 60 έχει προχωρήσει με την αναμνηστική δόση και ευελπιστούμε ότι τα αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την ηπιότητα της νόσου θα είναι πραγματικότητα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι σε σχέση με πέρυσι που εφαρμόστηκαν μέτρα τύπου λοκντάουν, έχουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέσα όπως ο εμβολιασμός, «ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο έχει περιοριστεί σε ευπαθείς ομάδες κι επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κόπωση του πληθυσμού και η ανοχή σε μέτρα τύπου λοκντάουν είναι περιορισμένη και αντίστοιχα η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μικρή».

«Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιός αλλάζει, διασπείρεται πιο εύκολα αλλά μάλλον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος