Χρ. Σταϊκούρας: Νέο πλαίσιο χορήγησης μικροπιστώσεων- Επιστροφή φόρων σε 5 ημέρες

Εως την 1η Ιουλίου ορίζεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. ‘Εως τις 6 Ιουλίου είναι η προθεσμία για τους ενοικιαστές. Τα ποσά θα συμψηφίζονται με οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, μειώνεται ο χρόνος για την εκταμίευση των ποσών, σε όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου, καθώς πλέον η εντολή πληρωμής από την ΑΑΔΕ θα πηγαίνει στην ΤτΕ και όχι στις τράπεζες για έλεγχο του ΙΒΑΝ.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιταχύνεται ως και κατά 80% με εκταμίευση εντός 5 ημερών, αντί για 15 ή 20 και περισσότερες εργάσιμες, που ήταν ο χρόνος για την έκδοση της εντολής πληρωμής του δικαιούχου.

Το «μυστικό» της νέας διαδικασίας είναι ότι πλέον ο φορολογούμενος δηλώνει σε ξεχωριστή εφαρμογή στο myTaxisnet τον αριθμό ΙΒΑΝ και έτσι περιορίζονται τα λάθη.

Υπενθυμίζεται ότι εάν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου και ο άλλος έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό, ο καθένας θα λάβει ό,τι του αναλογεί.

Στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, αναφέρθηκε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία από την ΑΑΔΕ, περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις,  ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Δημιουργείται νέο πλαίσιο χορήγησης μικροπιστώσεων, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πλαίσιο που, όπως παρατήρησε, «ξεκίνησε μεν να διαμορφώνει -πράγματι- η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που τελικά ουδέποτε υλοποίησε, αλλά η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωράει στη νομοθέτησή του, έχοντας συμπεριλάβει σημαντικές βελτιώσεις, προσθήκες και διορθώσεις, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος