Covid-19: Πρώτο θετικό κρούσμα στην Ελλάδα- ΕΟΔΥ: Σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής (video)

Θετικό κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για γυναίκα 38 ετών που είχε επιστρέψει από τη βόρεια Ιταλία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς χωρίς βαριά συμπτώματα. Οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμαρχο και τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αναμένεται πλοίο που μεταφέρει με ασθενοφόρο από την Κέρκυρα, ασθενή ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό και αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

«Ψυχραιμία να έχουμε».Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η χώρα μας, αποφασίστηκε η καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Σύσκεψη συγκάλεσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με συμμετέχοντες τον υφυπουργό Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Γιάννη Κωτσιόπουλο και Παναγιώτη Πρεζεράκο, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πρώτο του σχόλιο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», τονίζει σε μήνυμά του στο Twitter.

Στήριξη στα μέτρα έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού προσφέρει με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη παρεμβάσεων από την κυβέρνηση για την συνολική υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή πανικού.

Αρνητικό στον Covid-19 αποδείχθηκε το δείγμα του 40χρονου, ο οποίος εισήχθη στο Αττικόν αφού παρουσιάστηκε αυτοβούλως για να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Ο 40χρονος, ο οποίος είχε ταξιδέψει εσχάτως στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, παρουσίασε συμπτώματα πυρετού και βήχα και μετέβη στο Αττικόν για περαιτέρω εξετάσεις. Το δείγμα που ελήφθη από τον ασθενή, εστάλη στα μοριακά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα άλλα τρία ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και το Νοσοκομείο «Σωτηρία» διαπιστώθηκε πως ήταν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ. Ο διευθυντής του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής υπενθύμισε ότι εργαστήρια αναφοράς για την ειδική εξέταση ύποπτων κρουσμάτων είναι επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ επισήμανε ότι η. “Ελλάδα έχει επιδείξει σε θέματα δημόσιας υγείας πολύ καλά αποτελέσματα”.

Δέσμη προληπτικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί, για την αποφυγή και τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα μέτρα όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα ενεργοποιηθούν όταν θα χρειαστεί.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

“Δεν έγινε τίποτα με ένα κρούσμα”, τόνισε η Ελένη Γιαμαρέλλου και αναφορικά με το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι προέχει για όσυς ενδεχομένως παρουσιάσουν ελαφριά συμπτώματα να μείνουν 14 ημέρες στο σπίτι, ενώ όσοι έχουν πυρετό ή έντονο βήχα να πάνε σε νοσοκομείο αναφοράς.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πανδημίας  και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί  το «άνοιγμα» όλων των κλινών των ΜΕΘ  που επιπρόσθετα  θα βοηθήσει και το υπάρχον Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από αυτές τις κλίνες. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και συνεννόηση με τα μέσα  μαζικής ενημέρωσης  γιατί εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τον πανικό που μπορεί να προκύψει ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος και από τον ίδιο τον Κορονοϊό. Τόνισε  την ανάγκη συνεργασίας με το νοσοκομειακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την λήψη ειδικών μέτρων στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες και απέρριψε ως λύση το κλείσιμο των συνόρων.

Το σημαντικό είναι να διαχειριστούμε τα πρώτα περιστατικά, οταν και εάν εμφανιστούν. Πρεπει, ωστόσο, να ξέρουμε ότι το να κολλήσουμε τον κορωνοϊό δεν ήλθε το τέλος του κόσμου, επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ασυμπτωματολογία και η θνητότητα είναι μικρή. Αυτό που φοβίζει την διεθνή κοινότητα είναι η εξάπλωση, επισήμανε.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Λία Χρηστάρα, Φρόσω Βαρβάρα

Σχετική είδηση: Άνοδος κρουσμάτων στην Ιταλία-Εξάπλωσή του COVID-19 σε χώρες της Ευρώπης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος