Εξαγωγή του COVID-19 σε ευρωπαϊκές χώρες – Αυξάνονται οι νεκροί στην Ιταλία (video)

69χρονος άνδρας είναι ο δωδέκατος νεκρός στην Ιταλία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 374. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφονται πλέον και στις γειτονικές χώρες, Αυστρία και Ελβετία, αλλά και στην Κροατία. Ολες οι περιπτώσεις φαίνονται να συνδέονται με την Ιταλία, όπου πάντως έγινε καλά η πρώτη ασθενής που είχε διαγνωσθεί θετική. Ωστόσο, περιφέρειες της κεντρικής και της νότιας Ιταλίας κλείνουν τα σχολεία έστω και αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα κοροναϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού της που έχουν διασχίσει την «κόκκινη ζώνη» καραντίνας των 11 πόλεων της βόρειας Ιταλίας, να απομονωθούν προληπτικά για διάστημα 14 ημερών.

Η εξάπλωση του ιού είναι “πολύ ανησυχητική” αλλά δεν συνιστά πανδημία, δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο πρώτος θάνατος ανακοινώθηκε στη Γαλλία. Το υπουργείο Υγείας, της Γαλλίας διευκρινίζει πως πρόκειται για άνδρα 60 ετών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα του ιού στη Γαλλία, εκ των οποίων τα πέντε από χθες, Τρίτη.

47χρονος από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι το 16ο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Γερμανία και το πρώτο στο συγκεκριμένο κρατίδιο, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της συζύγου του.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Covid-19 ώστε να αποφευχθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου.

«Ολα τα κράτη μέλη χρειάζεται να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας» που διαθέτουν. «Αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφευχθούν», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει τα σχέδια δράσης.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Αμον δήλωσε ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον ιταλικό βορρά, έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κοροναϊό. Εξαγωγή του COVID-19 σε ευρωπαϊκές χώρες – Αυξάνονται οι νεκροί στην Ιταλία (video)

Mέσα σε 24 ώρες διαπιστώθηκαν  νέα κρούσματα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία συνδέονται με τη Βόρεια Ιταλία. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα παραμένουν χίλιοι ένοικοι ξενοδοχείου στην Τενερίφη αφότου ένας Ιταλός γιατρός και η σύζυγός του είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Οι πρώτοι ασθενείς εντοπίστηκαν σε Αλγερία ενώ η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής με κρούσμα του ιού.

ΠΟΥ: Τέσσερις στους πέντε ασθενείς αναρρώνουν

O αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού αυξήθηκε σε 80.988 σε 33 χώρες, δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

“Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη κατά την οποία σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κοροναϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως. “Να έχετε υπόψιν ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν”, υπογράμμισε.

Ωστόσο, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από τον κορονοϊό σε Ιράν και Νότια Κορέα, ενώ θετικός στον ιό βρέθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης που υπηρετεί σε στρατιωτική βάση κοντά στη Νταεγκού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο πανδημίας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Πεκίνο και την Τεχεράνη ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη σοβαρότητα και το εύρος εξάπλωσης του ιού.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σπέρνουν “τον τρόμο” σχετικά με την επιδημία του νέου κοροναϊού την ώρα που η χώρα καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την επιδημία εκτός Κίνας, με συνολικά 19 θύματα, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 139. Βρετανικά μέσα υποστηρίζουν ότι ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, συγκαταλέγεται στους ασθενείς και μάλιστα “κατέρρευσε”, σε συνέντευξη που είχε στόχο να καθησυχάσει για τον ιό.

https://twitter.com/COVID19__News/status/1232281823775879169?s=20

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν  ότι κατέγραψαν άλλον έναν θάνατο, τον ενδέκατο στη χώρα, καθώς και 169 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1.146.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την Τρίτη 52 νέους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού COVID-19, με τον απολογισμό να είναι ο χαμηλότερος των τριών εβδομάδων. Η ανακοίνωση έγινε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

Επίσης, καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου, Άννα Παπασωτηρίου

Ανταπόκριση: Κώστας  Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος